• PIATA CHOROBA-možný výskyt u detí
          • PIATA CHOROBA-možný výskyt u detí

          • Jedná sa o infekčné vírusové ochorenie sprevádzané vyrážkou. Choroba sa zvyčajne začína príznakmi podobnými chrípke – zvýšená teplota, bolesť hlavy a tela, únava a malátnosť, bolesť hrdla a upchatý nos. Po niekoľkých dňoch príznaky ustúpia (práve počas tohto obdobia je dieťa najviac infekčné) a keď dieťa vyzerá byť už zdravé, objaví sa výsev vyrážok. Najčastejšie sa objavuje na tvári (lícach, v tvare motýľa), no postupne prechádzajú aj na horné a dolné končatiny, prípadne na trup. Líca bývajú na dotyk horúce. Prenáša sa najmä ako kvapôčková infekcia – dýchaním, kýchaním, kašľaním, blízkym kontaktom s nakazeným alebo predmetmi, ktorých sa nakazený dotýkal. V školských zariadeniach je jeho šírenie touto cestou veľmi jednoduché.

            Liečba je v prípade piatej choroby len symptomatická – je potrebné tlmiť horúčku (antipyretiká – lieky proti horúčke), svrbenie (antihistaminiká – lieky proti alergii).

            Pre dieťa je dôležitý kľudový režim a dostatok tekutín. V prípade, že sa dieťa sťažuje na bolesti kĺbov, treba sa o podaní vhodných liekov poradiť s pediatrom. Po objavení sa príznakov by dieťa malo zostať v domácej starostlivosti. Je vhodné, aby choré dieťa obmedzilo telesnú aktivitu, športy.

        • Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024
          • Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024

          • Olympijský odznak všestrannosti je dobrovoľný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru v SR realizovaný na základných školách. Je zameraný na rozvoj všestranného pohybu žiakov. Cieľom je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu. Vďaka tomuto projektu si žiaci medzi sebou porovnali svoju pohybovú výkonnosť a zasúťažili si.

            Najlepší žiaci z našej školy sa počas marca zúčastnia krajského kola v Prešove. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme im veľa úspechov.

            Výsledky našej školy:

            Zlatý odznak všestrannosti:

            Terézia Garstková 8.C

            Strieborný odznak všestrannosti:

            Miloslav Halečka 7.C, Patrik Václav 7.A, Matej Vavrošek 7.C, Milan Krajanec 8.C, Jakub Pitoňák 8.A, Alex Birošík 9.A, Júlia Benková 9.A,

            Bronzový odznak všestrannosti:

            Sofia Chudá 6.B, Alžbetka Leščinská 8.A, Mária Liptáková 9.A, Sára Potoková 9.A, Gregor Gurtler 6.B, Velychko Oleksandr 6. B, Ščurka Matej 7.C, Dávid Bordiga 8.B, Dávid Cehula 8.A, Daniel Griglák 8.A, Tadeáš Smoleň 8.A, Matej Zgraja 8.C, Filip Bučko 9.A,

        • Návšteva v domove dôchodcov
          • Návšteva v domove dôchodcov

          • Obdobie adventu a sviatok svätého Mikuláša nám prináša predvianočnú atmosféru, obdobie lásky, porozumenia a obdarovávania sa sladkými balíčkami. Aj v tomto roku sme sa tak, ako každý rok rozhodli zopakovať zbierku sladkých dobrôt a potešiť ňou ľudí v domove dôchodcov v Kežmarku.

            Žiaci, rodičia, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci sa rozhodli podeliť so svojou nádielkou sladkostí a prispeli do zbierky „Mikulášsky kôš plný sladkostí“. Svojím dobrým skutkom sme prejavili lásku, empatiu a spomenuli si na starých a osamelých ľudí, zároveň sme ich potešili krásnym vianočným programom, ktorý si pripravili naši druháci a tretiaci.

            Veríme, že pestrý program a  darované balíčky  im priniesli radosť. 

            Všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky sa touto cestou chceme srdečne poďakovať.

            Žiakom, rodičom, zamestnancom a priateľom školy prajeme požehnané vianočné sviatky.

        • Daniel Hevier v Grundschule
          • Daniel Hevier v Grundschule

          • Prozaik, básnik, textár, autor pre deti a mládež, prekladateľ, scenárista, dramatik, výtvarník, hudobník a inovátor vzdelávania – to všetko sú profesie, ktoré sa spájajú s menom Daniela Heviera. Jeden z najvýznamnejších slovenských spisovateľov, a tiež najvšestrannejších umelcov sa osobne stretol s našimi žiakmi v priestoroch školy. Aj takto chceme u žiakov vzbudiť záujem o čítanie kníh, ktoré v dnešnej dobe značne absentuje. Celé vystúpenie je možné vzhliadnuť v prílohe. 

        • Mikulášske športové popoludnie
          • Mikulášske športové popoludnie

          • Čas plynie ako voda, ani sme sa nenazdali a je tu predvianočný čas. Čas plný očakávaní a radosti, kedy sa všetci tešíme na Vianoce. Ale ešte predtým netrpezlivo očakávame príchod sv. Mikuláša.

            Dňa 01.12.2023 sa dočkali žiaci prvého a druhého ročníka príchodu Mikuláša, ale v netradičnom duchu. V duchu športu a zábavy, času stráveného spolu so svojimi rodičmi. Deti spolu s rodičmi sa zišli v škole, kde ich privítal Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi. Prváci a druháci potešili Mikuláša a svojich rodičov krásnymi piesňami.  Po krásnom vystúpení si žiaci spolu s rodičmi zasúťažili v netradičných športových disciplínach. Športové výkony boli sprevádzané veľkou súťaživosťou medzi triedami, veselým smiechom a zábavou. Po zvládnutí všetkých športových disciplín čakala na deti sladká odmena v podobe Mikulášskych balíčkov a rodičov sladké pohostenie.

            Veríme, že nielen deti, ale aj rodičia a učitelia prežili spolu pekné priateľské popoludnie v dobrej nálade a s úsmevom na tvári.Zároveň sa chceme zvlášť poďakovať všetkým rodičom, ktorí finančným a materiálnym príspevkom sponzorovali túto akciu.     ĎAKUJEME!

            Fotky z tejto akcie nájdete v školskom fotoalbume.

        • Pozvánka na oslavu 125.výročia vzniku školy a udelenie riaditeľského voľna
          • Pozvánka na oslavu 125.výročia vzniku školy a udelenie riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia a priatelia školy, dňa 15.decembra 2023 (piatok) o 13:00 hod. sa v MsKS v Kežmarku uskutoční kultúrne vystúpenie žiakov pri príležitosti 125.výročnia vzniku školy. Srdečne pozývame všetkých, ktorí sa chcú podujatia zúčastniť. Z tohto dôvodu riaditeľ školy udeľuje dňa 15.12.2023 všetkým žiakom riaditeľské voľno.

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Milí starí rodičia, rodičia a známi, dovoľte nám srdečne vás pozvať na kultúrne podujatie , ktoré si pre vás s láskou pripravili vaše vnúčatá a detičky pod vedením pani vychovávateliek školského klubu. Bližšie informácie v prílohe. Tešíme sa na vás!

        • Pobytový projekt Kinderwerkstatt
          • Pobytový projekt Kinderwerkstatt

          • Karpatskonemecký spolok (Karpatendeutscher Verein) opäť usporiadal projekt Kinderwerkstatt, ktorý sa realizoval počas prvého októbrového týždňa pobytovou formou v hoteli Agro vo Veľkej Lomnici. Projekt je pravidelne vedený umelcom Helmutom Bistikom v nemeckom jazyku a je určený pre piatakov zo základných škôl so štatútom tried nemeckej národnostnej menšiny.

             Kinderwerkstatt je zameraný na individuálnu prácu detí, na ich predstavy spojené s realizáciou myšlienok, názory, kreatívnu tvorbu, výtvarné práce, ale aj na spoznávanie regiónu. Tohoročnou témou podujatia bol „Les a jeho tajomstvá“ (Der Wald und seine Geheimnisse)

            Deti naplno zapojili svoju fantáziu v kreatívnych činnostiach a dielňach, ktoré boli venované nemeckým predkom a zdokonaľovali sa v komunikácii v nemeckom jazyku. Podujatie podporuje tvorivosť detí, ale hlavne upevňuje ich vzťah k nemeckému jazyku. Stretávajú sa v ňom deti z rôznych oblastí Slovenska, v ktorých obyvatelia hovoria nemeckým dialektom, aby spolu komunikovali v jazyku nemeckej národnostnej menšiny.

            Na účastníkov projektu čakal skvelý a bohatý program zameraný na les, stromy, rastliny, ochranu prírody a jej tajomstvá. Dopoludnia sa žiaci venovali aktivitám a tvorivým dielňam a poobede sa vybrali spoznávať okolité lesy a nádhernú tatranskú prírodu.

            V tvorivých dielňach pracovali na 3D plagátoch, ktoré stvárňovali stromy a využili na ne vlastnoručne nazbieraný prírodný materiál, ako napríklad konáriky, šišky, drievka, rastliny a listy. Pracovali individuálne, vo dvojiciach a aj vo väčších skupinách. Počas týždňového pobytu sa pripravovali na hlavný program, ktorý bol vedený moderátormi a bol obohatený o poéziu a reklamy v nemeckom jazyku, tance, rytmické cvičenia a dramatizáciu rozprávok. Žiaci si z kartónov vyrábali masky zvierat a bytostí spojených s lesom, pripravovali potrebné rekvizity a dramatizovali rozprávku Červená čiapočka.

            Poobedný program bol efektívne vyplnený prechádzkami v prírode, návštevou Kežmarského hradu a historického centra mesta Kežmarok. Žiaci absolvovali aj prechádzku náučným chodníkom Pramenisko v Tatranskej Lomnici, pozreli si expozíciu Podtatranského múzea v Poprade, svoje zmysly rozvíjali aj vo svete tajuplných ilúzií v Tricklandii v Starom Smokovci, kde zažili mnoho nezabudnuteľných chvíľ.

            Žiaci ocenili pestrý program, ktorý rozvíjal ich schopnosti a znalosti v mnohých oblastiach, ale aj nadobudnuté priateľstvá s kamarátmi zo škôl s vyučovaním jazyka nemeckej národnostnej menšiny. Veríme, že tento pobytový projekt bude aj naďalej motivovať mladú generáciu, aby zachovávala bohatstvo nemeckej kultúry na Slovensku a bola nositeľom nemeckého dialektu vo svojich komunitách.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sme v našej škole zorganizovali aktivity v súlade s témou podujatia „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“.

            V pondelok, 23. októbra 2023, sa všetci žiaci prvého a druhého stupňa zúčastnili aktivít súvisiacich s knižnicou, čítaním, tvorením, dramatizáciou a zážitkovým vyučovaním.

            Deň sme odštartovali rozhlasovou reláciou, v ktorej boli žiaci oboznámení s významom Medzinárodného dňa školských knižníc a tiež s priebehom podujatia. Okrem rozhlasovej relácie bola odvysielaná aj rozprávka O Jankovi a Marienke - Hänsel und Gretel – v nemeckom jazyku, ktorú prerozprávali naši ôsmaci.

            Pútavým spestrením programu bola aj beseda s textárom a výtvarníkom Vladimírom Krauszom, ktorý nás poctil svojou prítomnosťou a odpovedal žiakom na ich zvedavé otázky. Vlado Krausz patrí k najlepším slovenským textárom. Píše napríklad pre kapely IMT Smile, Peter Bič Projekt, ale aj pre Katku Knechtovú, Adama Ďuricu, Richarda Müllera, Petra Lipu a ďalších známych interpretov. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) nedávno odovzdával ocenenia v rôznych oblastiach a  prvenstvo v kategórii textár najhranejších hudobných diel získal práve tento talentovaný Kežmarčan. Beseda mala u žiakov veľký úspech. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí z jeho života, kariéry a tvorby. Ocenili najmä jeho priateľský prístup, úprimnosť, humor, sympatické vystupovanie a pokoru.

            Okrem besedy s textárom a výtvarníkom si učitelia pre žiakov pripravili množstvo aktivít, v ktorých preukázali svoj talent, kreativitu a pozitívny vzťah k čítaniu a knihám.

            Mladší žiaci na prvom stupni čítali rozprávky, predstavili spolužiakom svoje obľúbené knihy, navštívili školskú knižnicu, dopĺňali chýbajúce písmená do názvov diel, hrali pexeso, vypĺňali pracovné listy zamerané nielen na čítanie s porozumením, ale aj matematiku, prírodovedu a ďalšie predmety. Niektorí žiaci sa venovali tvorbe záložiek, iní dramatizovali prečítaný text, zažívali dobrodružstvá s Guľkom Bombuľkom, hrali bábkové divadlo, tematicky sa obliekli. Pracovali samostatne aj v skupinách, hádali mená literárnych postáv, vytvorili krásne leporelá, obrázkové osnovy. Okrem umeleckej literatúry sa oboznamovali aj s náučnými textami, encyklopédiami a skladali puzzle.

            Aj žiaci na druhom stupni boli zapojení do tvorivých aktivít, napríklad Sherlock Holmes, Pokračuj v príbehu, Tvorivé písanie, Brémski muzikanti – aktivita v nemeckom jazyku, Píšem báseň, Triedny príbeh a ďalšie. Žiaci čítali úryvky, pracovali s textom, zlepšovali sa v komunikácii a skupinovej práci, tvorili vlastné texty, dokončovali príbehy, písali poéziu, ilustrovali a dramatizovali texty. Výsledkom ich práce sú originálne príbehy a básne.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa s chuťou, odhodlaním a ochotou zapojili do podujatia a akýmkoľvek spôsobom prispeli k jeho organizácii a priebehu. Ako napovedá téma podujatia, školská knižnica nám dnes všetkým dala priestor na to, aby sme sa spolu cítili výnimočne.

            Nezabúdaj, že aj TY si výnimočný/á! 😊

        • Exkurzia - Planetárium v Prešove
          • Exkurzia - Planetárium v Prešove

          • Dňa 9.10.2023 žiaci piateho ročníka navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove. V prednáškovej miestnosti si pozreli prezentáciu o pohyboch Zeme, Mesiaca a mesačných fázach. Následne sa presunuli do kupoly planetária, kde sledovali program Doska, či guľa? Dozvedeli sa zaujímavosti o tom, aké názory mali ľudia v minulosti na tvar zeme, sledovali súhvezdia, hviezdy, Slnko a ich pohyb po oblohe.

        • Priebeh účelového cvičenia
          • Priebeh účelového cvičenia

          • Žiaci začali deň teoretickou prípravou, pokračovali nácvikom evakuácie školy a následne sa presunuli do areálu kynológie. Branné cvičenie začalo ukážkami práce so psami kežmarských kynológov. Po skončení ukážok sa žiaci 1. a 2. stupňa pod vedením svojich učiteliek presunuli ku pripraveným stanoviskám, kde mali možnosť si zašportovať ale aj skúsiť si streľbu zo vzduchovky, nosenie zraneného a prácu s ochrannými prostriedkami - v réžii CO okresného úradu KK, hasenie prúdom vody, ošetrenie zraneného, poskytnutie prvej pomoci, orientáciu v prírode pomocou svetových strán, zaškolenie k použitiu hasiacich prístrojov pod vedením zástupcu firmy Livonec a pod.  Účastníci mali možnosť vidieť výbavu mestskej polície ako aj ich vozidlo a informovať sa, čo je obsahom ich práce. Žiaci prežili pekné športovo-branné dopoludnie a naučili sa ako postupovať v mimoriadnych situáciách. Vedenie školy touto cestou ďakuje všetkým zainteresovaným organizáciám a jednotlivcom, ktorí boli nápomocní pri organizovaní podujatia.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. septembra 2023 sme v našej škole uskutočnili projektové vyučovanie pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti. Žiaci sa dopoludnia zoznámili s témou tohtoročnej výzvy: „Jazyk v mojej škole/triede“. Na zadanú tému vytvárali žiaci kreatívne plagáty, ktorými chceli spropagovať všetky jazyky prítomné v našej škole. Sprievodnými aktivitami boli prezentácie žiakov, ktorí sa zúčastnili v minulom školskom roku projektov Erasmus + v zahraničí a to v krajinách ako napr. Holandsko, Česká republika, Rumunsko, Maďarsko, Rakúsko. Aj učitelia cudzích jazykov sa zapojili a pripravili pre žiakov Kahoot kvíz a jazykové spoločenské hry, ktoré deti veľmi zaujali. V jazykovom kútiku predstavili žiaci spoločne s pani učiteľkou prácu s ozobotmi. 

            Európsky deň jazykov sa konal aj na prvom stupni. Nosnou témou boli zvieracie rodiny. Začali sme od tých najmenších, kde svoju tvorivosť predviedli peknými prácami. Pri priraďovaní zvukov zvierat v anglickom, nemeckom a ukrajinskom jazyku sa deti zamýšľali nad rôznou zvukovosťou zvukov a aj ich podobnosťou. Vo vyšších ročníkoch menovali členov zvieracích rodín, určovali ich stavbu tela a nakoniec uviedli, aký úžitok máme z týchto zvieratiek. Deti si zahrali rôzne divadielka, súťaže, zaspievali si veselé pesničky, pri ktorých si aj ako zvieratka zatancovali. Pracovali s encyklopédiami, slovníkmi, v ktorých vyhľadávali potrebné informácie pri tvorení projektov

        • Účelové cvičenie na ochranu života a zdravia
          • Účelové cvičenie na ochranu života a zdravia

          • Dňa 22.septembra 2023 (piatok) sa uskutoční účelové cvičenie na ochranu života a zdravia. Príchod žiakov do tried je o 8:00 hod. Žiaci sa do triedy neprezúvajú! Prvú vyučovaciu hodinu sa venujú teoretickej príprave cvičenia pod vedením triedneho učiteľa. Následne sa o 8:45 uskutoční nácvik evakuácie školy. Žiaci sa organizovane presúvajú na ihrisko za školou podľa pokynov riaditeľa. Po ďalších pokynoch odchádzajú na kynológiu v Kežmarku. Žiaci 1.-4. ročníka končia cvičenie o 12:00 hod. a odchádzajú na obed, druhý stupeň o 12:30 hod. Žiaci musia mať vhodné oblečenie a obuv v prípade nepriaznivého počasia.

        • Pozvánka na ZRPŠ
          • Pozvánka na ZRPŠ

          • Vážení rodičia a priatelia školy, dovoľujeme si Vás pozvať na stretnutie Združenia rodičov a priateľov školy (ZRPŠ), ktoré sa uskutoční dňa 21.9.2023 (štvrtok) o 15:30 hod. v triedach Vašich detí. Príhovor riaditeľa školy, kde Vás oboznámi s aktuálnymi informáciami, sa uskutoční cez školský rozhlas. Následne prebehnú triedne schôdze. Tešíme sa na Vašu účasť! 

        • Goethe certifikát z nemčiny 
          • Goethe certifikát z nemčiny 

          • Žiaci 8. a 9. ročníka s vyučovaním jazyka nemeckej národnostnej menšiny absolvovali 26.júna 2023 skúšky Fit in Deutsch na úrovni A2. Intenzívna príprava žiakov trvala niekoľko mesiacov. Na škole sa zorganizovalo cvičné kolo certifikátu, z ktorého najúspešnejší žiaci dostali možnosť zúčastniť sa oficiálnej skúške na Goethe Inštitúte v Bratislave. Všetkým úspešným žiakom gratulujeme a prajeme im aj naďalej sa zlepšovať v nemeckom jazyku. Poďakovanie patrí aj učiteľom, ktorí žiakov na certifikát pripravovali. 

    • Kontakty

      • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
      • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
      • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje