• Činnosť ŠKD
          • Činnosť ŠKD

          • Vážení rodičia, na základe vyjadrení o nástupe detí rodičov kritickej infraštuktúry do ŠKD od 12.1.2021 pripomíname, že je potrebné zabezpečiť vlastné stravovanie pre žiakov a vypísať, resp. elektronicky cez Edupage školy zaslať vyjadrenie o bezinfekčnosti dieťaťa. Pracovná doba ŠKD je od 7:30 hod. do 15:00 hod. V platnosti zostávajú pokyny dodržiavania prísnej ochrany pred šírením Covid-19.

        • Návrat do škôl 2021
          • Návrat do škôl 2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci, v prílohe uvádzame základné pokyny k nástupu do školy v januári 2021. Prípadné zmeny či aktualizácie budeme priebežne zverejňovať na našej webovej stránke. Žiaci 2.st. pokračujú podľa doterajšieho rozvrhu hodín, žiaci 1.st. majú v prílohe nový rozvrh hodín. Prvá hodina začína vždy o 9:00 hod. 

            Najnovšie usmernenia k nástupu žiakov do škôl: tabuľka 

             

        • Nástup žiakov 5. - 9. ročníka na prezenčnú formu vzdelávania – dotazníkový prieskum
          • Nástup žiakov 5. - 9. ročníka na prezenčnú formu vzdelávania – dotazníkový prieskum

          • Vážení rodičia žiakov 2.stupňa, v súvislosti s obnovením nástupu žiakov 5. - 9. ročníka od 1.1.2021 na prezenčnú formu vzdelávania, Vás láskavo žiadame o vyplnenie dotazníka, ktorý sme Vám zasielali cez Edupage školy. V prípade, že nemáte možnosť sa vyjadriť elektronicky, oznámte Vaše rozhodnutie o nástupe Vášho dieťaťa na prezenčnú formu, ako aj súhlas s testovaním na COVID-19 žiaka a jedného zo zákonných zástupcov, triednej učiteľke/učiteľovi do piatka 18.12.2020 do 12:00 hod. Dotazníkové údaje musia byť ešte roztriedené, spracované školou a piatok popoludní zaslané zriaďovateľovi.

            Sme si vedomí, že je to pre Vás zaťažujúce, ale pokyny MŠVVaŠ SR boli zverejnené len v priebehu dnešného dňa.  Vopred Vám všetkým ďakujeme za spoluprácu a pochopenie. Riaditeľ školy

        • Predvianočný čas v štedrých srdciach našich žiakov
          • Predvianočný čas v štedrých srdciach našich žiakov

          • ....Bim, bam, bom objatia patria na telo, ale aj také na duši, zohrejú aj ľad najtuhší..... slová tejto piesne vystihujú ducha Vianoc, ktorého silu cítiť v tomto čase hádam na každom kroku. Preto sa deti z našej školy  aj tento rok rozhodli obdarovať seniorov v domove dôchodcov v Kežmarku plným košom sladkostí. A nielen to. Keďže sme nemohli kvôli opatreniam RÚVZ prísť na návštevu k babičkám a deduškom osobne, vytvorili sme pre nich krátky videozáznam s pozdravom v podobe piesní, tanca a básní.  A ešte všetci žiaci prvého stupňa vytvorili ozdoby na vianočný stromček, ktorý si vo svojom zariadení ozdobia a veríme, že im pripomenú to, že na nich niekto v ZŠ- Grundschule myslí.

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli akýmkoľvek spôsobom k tejto vzácnej vianočnej zbierke.   

        • Bezplatné obedy ostávajú
          • Bezplatné obedy ostávajú

          • Vážení rodičia, nakoľko sa obedy zadarmo pre žiakov základných škôl nerušia a v stravovaní pokračujeme ako doteraz,  žiadame, aby ste platby za stravu naďalej posielali v štvrťročných alebo mesačných platbách na účet: SK15 1111 0000 0066 1910 1072,  ZŠ – Grundschule, nie na účet Nižnej brány. Viac informácií Vám poskytneme  na t.č.  0908 745 161 alebo e-mailom: skolska.jedalen@ grundschule.sk.

        • Prezenčné vyučovanie žiakov 2.st
          • Prezenčné vyučovanie žiakov 2.st

          • Vážení rodičia, milí žiaci, na základe usmernenia MŠVVaŠ SR, naša škola umožňuje so súhlasom zriaďovateľa, mesta Kežmarok, vyučovať prezenčne v budove školy žiakov 2.stupňa, ktorí nemajú možnosť internetového pripojenia, prípadne nemajú dostatočné technické vybavenie doma z dôvodu viacerých súrodencov a pod. Nakoľko personálne a priestorové kapacity sú obmedzené, vedenie školy rozhodlo, že títo žiaci sa budú zúčastňovať vyučovania 1-krát v týždni po 5 vyučovacích hodín. Vyučovanie začína o 8:00 hod. a končí piatou vyučovacou hodinou o 12:30 hod. Prítomní žiaci v daný deň na vyučovaní sa môžu prihlásiť na odoberanie obedov u administratívnej pracovníčky ŠJ.

        • Prezenčné vyučovanie žiakov 1. stupňa
          • Prezenčné vyučovanie žiakov 1. stupňa

          • Vyučovanie bude prebiehať podľa riadneho rozvrhu, ktorý žiaci dostali na začiatku školského roka. Od utorka (03.11.2020) žiakom opätovne poskytujeme teplú stravu v školskej jedálni. Z toho dôvodu sme upravili harmonogram vyučovacích hodín. Žiakov, ktorí sa nezúčastnia vyučovania musí zákonný zástupca z obeda odhlásiť deň vopred do 14:00 hod. Harmonogram vyučovacích hodín:

            1. hodina:   8:00 - 8:45

            2. hodina:   8:50 - 9:35

            3. hodina:   9:50 - 10:35

            4. hodina:   10:45 - 11:30

            5. hodina:   11:40 - 12:25

            6. hodina:   12:30 - 13:15

            7. hodina:   13:40 - 14:25   

          • Základné pokyny po celoštátnom testovaní na Covid 19

          • Na základe usmernenia MŠVVaŠ SR vedenie školy vydáva základné pokyny pre žiakov, rodičov a zamestnancov školy. Celé znenie je v prílohe textu (viď. príloha č. 3)

            1. V prípade pozitívneho testu rodiča, rodinného príslušníka alebo žiaka, ostávajú v 10-dňovej karanténe všetci rodinní príslušníci. Žiak, učiteľ, zamestnanec v takom prípade nenavštevuje školu. Takýto zamestnanec po dohode s riaditeľom môže pracovať dištančne z domu, pokiaľ mu to jeho zdravotný stav umožňuje.
            2. Zákonný zástupca je povinný oznámiť škole, že žiak je v 10-dňovej domácej karanténe a po nástupe do školy je povinný predložiť potvrdenie od lekára o zdravotnom stave dieťaťa (nestačí písomné ospravedlnenie rodičom).
            3. Každý návštevník školy je povinný sa preukázať negatívnym výsledkom testu.
            4. Povinná izolácia pre zamestnanca platí len v prípade pozitívneho testu rodinného príslušníka. Zamestnanci na tom istom pracovisku, ktorí majú negatívny výsledok testu, pracujú naďalej v škole prezenčnou formou.
            5. Ak sa rodič nemôže preukázať negatívnym testom (napr. nebol na testovaní), môže ospravedlniť svoje dieťa z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. V tomto prípade ide o 3., 4., , 10., 11. november 2020. Pri nástupe do školy žiak predloží rodičom podpísané vyhlásenie o bezinfekčnosti (viď. príloha č.1). V tomto prípade nie je potrebné potvrdenie od lekára o zdravotnom stave žiaka.
            6. Každý žiak 1.stupňa pri nástupe do školy 3.11.2020 sa preukáže podpísaným vyhlásením o bezinfekčnosti (viď. príloha č.1)
            7. Zamestnanec, ktorý sa nepreukáže negatívnym výsledkom testu z celoplošného testovania, nemôže 3.11.2020 vstúpiť do budovy školy. Kto nastúpi v uvedený deň do práce, preukáže sa vyhlásením o bezinfekčnosti zamestnanca (viď. príloha č.2)
        • Usmernenie k nástupu žiakov po celoplošnom testovaní
          • Usmernenie k nástupu žiakov po celoplošnom testovaní

          • Na základe Uznesenia vlády SR č.678 z 22.10.2020 oznamujeme všetkým žiakom a rodičom, že po celoplošnom testovaní je žiak povinný prvý deň po nástupe do školy preukázať sa Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (viď. príloha). Po testovaní, ZŠ-Grundschule nevyžaduje od rodičov negatívny výsledok testu. Pozitívne testovaní rodičia to oznámia triednemu učiteľovi a ďalej sa postupuje podľa pokynov RUVZ.

            Každý žiak, ktorý má viac ako 10 rokov, včítane žiakov 1.st., by sa mal zúčastniť testovania. V prípade, že takíto žiaci sa testovania nezúčastnia, ostávajú v domácej karanténe 10 dni a pri nástupe do školy sa preukážu potvrdením od detského lekára o svojom zdravotnom stave.

          • Zápisný lístok stravovania žiaka

          • Vážení rodičia, ktorí ste ešte nedoručili triednej učiteľke vyplnený zápisný lístok na stravovanie Vášho dieťaťa od 1.1.2021 a chcete, aby Vaše dieťa poberalo obedy, prosíme Vás o vyplnenie zápisného lístka v prílohe a čo najrýchlejšie doručenie triednemu učiteľovi. Môžete to zaslať aj preskenované s Vašim podpisom. Ďakujeme 

        • Organizácia výchovno-vzdelávacieho  procesu
          • Organizácia výchovno-vzdelávacieho  procesu

          • Z organizačných a technických dôvodov vedenie školy mení priebeh vyučovacích hodín a prestávok od 21.10. do 2.11. 2020 nasledovne:

            1.vyučovacia hodina 8:00 - 8:40 hod.    prestávka 5 min.

            2.vyučovacia hodina 8:45 - 9:25 hod.    prestávka 20 min.

            3.vyučovacia hodina 9:45 - 10:25 hod.  prestávka 10 min.

            4.vyučovacia hodina 10:35 - 11:15 hod. prestávka 10 min.

            5.vyučovacia hodina 11:25 - 12:05 hod. prestávka 5 min.

            6.vyučovacia hodina 12:10 - 12:50 hod. 

            V dňoch 21.-23.10.2020 (streda – piatok) je skrátené vyučovanie bez podávania teplých obedov. Žiaci počas veľkej prestávky dostávajú suchý balíček. Vyučovanie v danom týždni končí pre žiakov prvého stupňa 5.vyučovacou hodinou (12:05 hod.) a žiakov druhého stupňa 6.vyučovacou hodinou (12:50 hod.).

            Od 26. -28.10.2020 (pondelok-streda) škola prechádza do skúšobnej verzie tzv. červenej fázy, ktorá by mohla v dnešnej situácii nastať neočakávane. Žiaci 1.-4.ročníka sa vzdelávajú v škole po triedach prezenčne podľa bežného rozvrhu. Žiaci 5.ročníka taktiež prezenčne, avšak podľa upraveného rozvrhu, ktorý bude zahŕňať iba predmety hlavnej vzdelávacej oblasti mimo predmetov komplementárnych oblastí (výchovy). Títo žiaci končia poslednou štvrtou vyučovacou hodinou a odchádzajú domov, okrem žiakov navštevujúcich ŠKD. Školský klub detí pracuje v nezmenenom režime. Obedy sa nepodávajú ani v tomto týždni.

            Jesenné prázdniny pre všetkých žiakov začínajú 29.10.2020 (štvrtok) a nástup do školy je 2.11.2020 (pondelok). Vyučovanie začne podľa bežného rozvrhu, pokiaľ by nenastala mimoriadna situácia o ktorej by sme vás informovali.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, t. j. 26.9.si žiaci prvého stupňa vytvorili nádherné modely kníh v rôznych jazykoch. Hlavnou témou boli názvy školských  predmetov v cudzom jazyku danej krajiny.

            V úvodnej fáze si každý ročník vybral jednu krajinu zo štátov  Európskej únie. Úlohou žiakov bolo navrhnúť a zhotoviť obal učebníc jednotlivých predmetov. Žiaci doniesli veľa krásnych materiálov, ktoré použili pri ich zhotovení.

            Na spestrenie tohto dňa si žiaci vymysleli rôzne riekanky a piesne v cudzích jazykoch. Zároveň sa v konečnej fáze jednotlivé triedy navzájom prezentovali. Predstavili svoje učebnice a básne, ktoré zazneli po francúzsky, taliansky, holandsky, česky, nemecky a anglicky.

            Zhotovené učebnice si uložili na výstavu do knižnice „Knižnica plná jazykov“, ktorá sa nachádza na druhom poschodí.  (viď. fotoalbum na stránke školy)

            Veríme, že tento deň bol pre žiakov prínosným a rozšírila sa ich slovná zásoba v cudzích jazykoch.

            Tešíme sa na ďalší rok.

        • Enviromentálna výchova na 1. stupni
          • Enviromentálna výchova na 1. stupni

          • Poznať prírodu a jej  spoločenstvá je veľmi dôležité pre človeka. Príroda je súčasťou sveta, v ktorom žijeme, a preto je potrebné, aby sme vedeli o flóre a faune okolitých lesov viac.

            Preto sme si pozvali do školy lesných pedagógov zo správy Štátnych lesov TANAPu,  Pani  M. Proháczkovú a   pána I. Stavného.  Títo odborníci, ktorí sú priamo spätí s našou prírodou a dokonale ju poznajú, priblížili našim žiakom život lesných zvierat v tatranských lesoch. Priamo v lese si pán Stavný so žiakmi 4. ročníkov zahral ekohry, prostredníctvom ktorých naše deti pochopili ako funguje potravinový reťazec medzi zverou a ako sa zvieratá chránia pred lovcom. Pani Proháczková  prostredníctvom rozprávok ukázala prvákom a druhákom ako žijú medvede a diviaky . Zároveň učila žiakov, že naše lesy nie sú smetisko, že  odpad sa dá separovať a ukázala žiakom ako sa dá bohato využiť separovaný odpad na výrobu ďalších predmetov.

            Za ich návštevu im veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Ich návšteva obohatila vedomosti našich žiakov a veríme, že podporila aj ich pozitívny vzťah k prírode.

            Fotky z tohto dňa sú v školskom fotoalbume.

        • Ochutnávka zdravých nápojov v ŠKD.
          • Ochutnávka zdravých nápojov v ŠKD.

          • BYLINKY – LIEČIVÁ SILA PRÍRODY

            Často zabúdame, že lieky na kopec neduhov a problémov nenájdeme len v lekárni, ale napríklad na lúke alebo na záhradke. Príroda nás obdarúva skrytými pokladmi v podobe najrôznejších byliniek, a ak viete, ako ich správne použiť, môžu byť cenným pomocníkom.


            Aj my, žiaci ŠKD, si o liečivej sile prírody veľa rozprávame. A nielen to! My sme si niektoré bylinky nazbierali, priniesli a nakoniec ochutnali. Pani vychovávateľky nám porozprávali o ich liečivých účinkoch a nakoniec sme mali možnosť podieľať sa na príprave čajov z čerstvých byliniek, ochutnať rôzne druhy čajov a naučiť sa, ako posilniť imunitu v čase vírusu.

            No skôr, ako sme začali ochutnávať, každý z nás si pripravil vlastný pohárik, ktorý si vopred označil.
            Čo sme ochutnali : čajík z medovky lekárskej, mäty piepornej, čaj z petržlenovej vňate, levandule, zázvoru a čaj z nazbieraných šípok. Pripravili sme si aj čerstvú jablkovú šťavu.
            V pití zdravých nápojov pokračujeme aj naďalej :)

            Aby sme si účinky liečivých byliniek zapamätali, spoločne sme vymysleli takúto básničku:

            Keď ma vírus premôže,
            dobre viem, čo pomôže,
            čajík zdravý, šípkový,
            zdravíčko mi obnoví.
            V našej škole okrem toho,
            máme čerstvých rastlín mnoho
            Dnes už viem, aké účinky,
            majú tieto voňavé bylinky :

            Čajík z vňate a materina dúška,
            pomôže mi pri bolestiach bruška.
            Keď som zlý a chce sa mi trucovať,
            čaj z medovky ma upokojí a bude sa mi dobre spať.
            Mäta, to je pomocník,
            kašeľ lieči ako nik.
            Džúsik mám rád, no budem zdravý,
            keď budem piť čerstvé šťavy.

            Predsa nás to viacej baví,
            keď sme šťastní, keď sme zdraví.

                                                                                                           Vychovávateľky ŠKD
             

        • Prevádzka školského bufetu
          • Prevádzka školského bufetu

          • Vedenie školy oznamuje všetkým žiakom, že od pondelka 5.10.2020 otvárame prevádzku školského bufetu. Prevádzková doba je od 6:30 – 10:00 hod. Žiaci môžu pristupovať k okienku bufetu len individuálne a pri čakaní na chodbe dodržiavajú patričné rozostupy.

        • Ústredie Sociálnej poisťovne informuje
          • Ústredie Sociálnej poisťovne informuje

          • Rodič už nezíska pandemickú OČR, ak dieťa nechá doma pre obavy z koronavírusu

            18.09.2020

            Sociálna poisťovňa upozorňuje, že nárok na dávku pandemické ošetrovné (OČR) už nebude mať rodič, ktorý nedá svoje dieťa do školy pre obavy z nákazy novým koronavírusom. Nárok na pandemickú OČR však bude mať naďalej vtedy, ak bude škola alebo konkrétne triedy uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení. Nová právna úprava nadobudne účinnosť už o niekoľko dní, po podpise prezidentky SR a publikovaní v Zbierke zákonov.

            Novela prinesie aj zmenu v doterajšom systéme overovania podmienok nároku na pandemické ošetrovné. Príslušný okresný úrad bude po novom poskytovať Sociálnej poisťovni informácie len o tých deťoch, ktoré sa nezúčastňujú na výchovno-vzdelávacom procese. Podľa doteraz platnej legislatívy to bolo naopak – úrady nahlasovali Sociálnej poisťovni zoznamy detí, ktoré do školy/škôlky chodili.

    • Kontakty

      • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
      • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
      • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje