• Účelové cvičenie na ochranu človeka a prírody

          • Aktivity, v minulosti známe ako branné cvičenia. absolvujú žiaci základných škôl dodnes. V súčasnej napätej situácii spojenej s dianím na Ukrajine je vhodné precvičovať so žiakmi aj možnú evakuáciu počas vyučovania, zvládanie rôznych fyzických aktivít a riešenie náhlych mimoriadnych udalostí. Naša škola dňa 9.septembra absolvovala takéto cvičenie v areáli Kynológie Kežmarok. Po evakuácii detí z budovy školy sa žiaci presunuli na určené miesto, kde na nich čakali ukážky hasenia požiaru, rozhovory s požiarnikmi, mestskou políciou či civilnou ochranou OÚ. Praktické skúsenosti získali v aktivitách na pripravených stanovištiach. Škola aj touto formou ďakuje za spoluprácu Mestskej polícii Kežmarok, Hasičskému zboru v Kežmarku, Odboru krízového riadenia Okresného úradu Kežmarok, predsedovi Kynológie v Kežmarku a všetkým, ktorí uvedené podujatie pomohli pripraviť.

        • Informácie ku Covid situácii od 1.9.2022 a k nástupu do školy.
          • Informácie ku Covid situácii od 1.9.2022 a k nástupu do školy.

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá za účelom zníženia prípadného šírenia Covidu. Rodičia ho predkladajú pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú). Ak to rodič nesplní, žiak je považovaný za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval pediatra. Žiaka musíme izolovať v určenej miestnosti a kontaktovať rodiča. Rodičia podávajú vyhlásenie o bezpríznakovosti v tlačenej podobe ako je uvedené na webovej stránke školy, alebo elektronicky cez Edupage školy.

            Ošetrovné člena rodiny (OČR) – rodič má nárok na ošetrovné len v tom prípade, ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo celej škole u žiakov do 11 rokov, alebo ak takýto žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe rozhodnutia pediatra. Ak rodič nechá dieťa doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            Používanie prevzatých samotestov rodičmi na konci šk. roka je potrebné hlásiť cez Edupage priebežne.

            Ak v škole narastie počet pozitívnych na 10%, RÚVZ určí, že ide o ohnisko nákazy. Riaditeľ je povinný informovať MŠVVaŠ SR a preto triedni učitelia priebežne evidujú pozitívnych žiakov.

            Izolácia a karanténa – izolácia trvá 5 dní, pokiaľ posledný deň sa nevyskytnú nejaké príznaky. Lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie žiaka. Po tejto izolácii žiak má nosiť 5 dní rúško v škole. Karanténu ma osoba, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s pozitívnym. Karanténu v takom prípade musí posúdiť lekár na základe zdravotného stavu alebo iných okolností dotyčného. Úzky kontakt sa zisťuje dva dni spätne pred dátumom odberu vzorky na Covid. Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu 5 dní.

            Nosenie rúška alebo respirátora v škole je na báze dobrovoľnosti.

            Ranný filter v našej škole budeme realizovať v závislosti od aktuálnej situácie. Nateraz nie je potrebné ho vykonávať.

            Riaditeľ školy môže poskytnúť triede z dôvodu podozrenia na výskyt Covid voľno aj viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa.

        • Školská knižnica - slávnostné ocenenie víťazov – 9. miesto
          • Školská knižnica - slávnostné ocenenie víťazov – 9. miesto

          • 8. septembra 2022 sa zástupcovia našej školy zúčastnili 16. ročníka medzinárodnej konferencie: Školské knižnice ako informačné a kultúrne centrá škôl, ktorá sa konala v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave a bola organizovaná pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

            V rámci podujatia sa uskutočnilo slávnostné ocenenie víťazov 17. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice, ktorého ústrednou témou bola Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou. Cieľom bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.

            Naša základná škola sa so svojím projektom umiestnila na krásnom 9. mieste v rámci školských knižníc základných a stredných škôl Slovenskej republiky. Okrem vzácnej pochvaly a uznania od ústrednej metodičky školských knižníc, Mgr. Rozálie Cenigovej, sme za tento úspech získali aj nové knihy. Vydavateľstvo Tatran venovalo Školskej knižnici Základnej školy – Grundschule v Kežmarku knihy v hodnote 150 eur za podujatie „Jesenné zážitkové vyučovanie“.

            Okrem slávnostného ocenenia víťazov sme si v priebehu konferencie vypočuli mnoho podnetných a inšpiratívnych prejavov na rôzne témy týkajúce sa stavu školských knižníc, podpory čítania a faktorov, ktoré na čitateľov pôsobia.

            Českí a slovenskí rečníci zdôrazňovali dôležitosť podpory čítania od útleho veku detí, keďže čoraz častejšie žiaci pred knihou uprednostnia sociálne siete, kamarátov, IT technológie, šport. S úrovňou čítania podľa prednášajúcich a štatistík súvisí aj vzdelanie a postoj rodičov, čítanie v detskom veku, záujem učiteľov. Najnovšie prieskumy potvrdili, že niektorí žiaci považujú čítanie za trápne, nudné, nútené zo strany rodičov alebo školy, prípadne ho označujú za povinnosť.

            Východiskom z tejto situácie môže byť podpora zo strany rodiny, školy, pozitívne ovplyvňovanie dieťaťa. Dôležité je podporiť deti v čítaní ľubovoľnej literatúry, nenútiť im svoj vkus a názor na knihy. Nie je dôležité, či dieťa číta umeleckú alebo náučnú literatúru, dôležité je budovanie vzťahu s knihou. Tento vzťah je potrebné celý život pestovať a zveľaďovať. Motivujúco pôsobí na deti aj čítajúci rodič/učiteľ. Veríme, že aj naša školská knižnica prispeje k tomu, aby si žiaci obľúbili knihy a čítanie, nielen kvôli vzdelaniu, ale aj za účelom relaxu, rozvoja fantázie, budovania sociálnych väzieb.

            Skúsme si v našom živote občas nájsť čas aj na knihy – čítanie v autobuse, cez prestávku, medzi školským vyučovaním a krúžkovou činnosťou, darovanie knihy inému, odporúčanie knihy spolužiakovi/spolužiačke, požičanie vlastnej knihy, návšteva školskej knižnice. Stačí si nájsť pár minút denne/týždenne a náš život bude zrazu kultúrne bohatší a pestrejší.

            Nakoniec sa chceme poďakovať všetkým učiteľom 1. a 2.stupňa, ktorí sa aktívne zapojili do projektu a svojimi inšpiratívnymi aktivitami a zmysluplnou prácou obohatili bežné vyučovanie. Poďakovanie patrí aj žiakom, ktorí ocenili zážitkové vyučovanie a odniesli si mnoho nových podnetov. Vďaka vám sa nám podarilo v konkurencii 158 základných a stredných škôl obsadiť vynikajúce 9. miesto.

            V školskom roku 2022/2023 sa opäť zapojíme do projektov Záložka do knihy spája školy a Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Ak si šikovný/á a kreatívny/a, môžeš začať pracovať na záložke do knihy, ktorú daruješ neznámemu kamarátovi a za ktorú dostaneš ako darček záložku od kamaráta z inej školy – témou záložky je: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Tešíme sa na vašu tvorbu.

      • Kontakty

        • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
        • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
        • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje