• DOD „Na ceste bezpečne“
          • DOD „Na ceste bezpečne“

          • V utorok 21.03.2023 sa otvorili dvere našej školy nielen pre deti, ktoré ju každodenne navštevujú, ale aj pre deti materských škôl a tých, ktorí si našli čas a mali záujem o bližšie poznanie našej školy. Navštívili triedy prvého stupňa, v ktorých boli pripravené rôzne aktivity týkajúce sa dopravnej výchovy. Oboznámili sa s dopravnými značkami, s niektorými pravidlami cestnej premávky a s dopravnými prostriedkami. Veľkí školáci odovzdávali svoje vedomosti mladším kamarátom, pomáhali im pri zvládaní aktivít, ktoré počas tohto dňa realizovali. Získané vedomosti si mohli prakticky vyskúšať v telocvičniach, ktoré sa premenili na dopravné ihriská. Cestnú premávku riadil mestský policajt spolu so žiakmi druhého ročníka. Deti si vyskúšali, ako sa majú správať chodci a ostatní účastníci cestnej premávky. Za úspešné zvládnutie všetkých úloh obdržali detský vodičský preukaz a sladkú odmenu. Tento deň sa niesol v znamení hesla ,,Na ulici, na ceste, správam sa vždy bezpečne”.

            Všetci, ktorí nás navštívili, mali možnosť vidieť priestory našej školy, didaktické pomôcky a materiálne vybavenie, ako aj prácu pedagógov a aktivitu našich žiakov.

            Na záver by sme im chceli poďakovať, že si našli čas a navštívili našu školu. Veríme, že sa budúcim prvákom tento deň páčil a odniesli si z neho plno skvelých zážitkov.

            Video ukážka:  https://youtu.be/XcUe8oQLPjM

        • Obedy zadarmo
          • Obedy zadarmo

          • S účinnosťou od 01.mája 2023 bude možné poskytnúť stravu - "obedy zadarmo" na každé dieťa, ktoré navštevuje Základnú školu - Grundschule. O dotáciu na stravu je nevyhnutné požiadať tlačivom "Návratkou",  aj tí, ktorí už sú na stravu prihlásení. Rodičia detí, ktoré sa už stravujú v školskej jedálni, neuhrádzajú v máji 2023 žiadne financie, nakoľko majú dostatočné preplatky. Rodičov, ktorí nebudú mať preplatok, škola bude informovať individuálne. 

            Na dotáciu na stravu má nárok dieťa/žiak, ak sa zúčastnilo vyučovania v ZŠ/MŠ a odobralo obed. V prípade neprítomnosti žiaka v škole na vyučovaní, je potrebné ho z obeda odhlásiť deň vopred do 14:00 hod telefonicky na 0908 745 161 alebo emailom: skolska.jedalen@grundschule.sk

            V prípade neúčasti dieťaťa na vyučovaní a odobratí obeda, resp. neodobratí obeda, musí rodič uhradiť plnú výšku príspevku za obed.

            Dotáciu je možné poskytnúť aj žiakom, ktorí sa nemôžu stravovať v školskej jedálni z dôvodu osobitného stravovania zo zdravotných dôvodov. V takomto prípade je potrebné doručiť vyjadrenie ošetrujúceho lekára-špecialistu a vyplnené dokumenty "Návratky", "Zápisný diétny lístok" a "Informovaný súhlas pre dietárov" do horeuvedeného termínu.

        • Odkiaľ pochádza jedlo?
          • Odkiaľ pochádza jedlo?

          • Tým, že deti strávia nejaký čas na farme, môžu získať lepšiu predstavu, z akých produktov sa vyrába jedlo, ako sa spracováva a ako putuje z farmy až na tanier.

            Návšteva farmy môže byť skvelým a poučným zážitkom. Dňa 23. marca 2023 žiaci 2. B navštívili Ekofarmu v Tvarožnej. Dozvedeli sa, ako sa pripravuje krmivo pre úžitkové zvieratká, pozorovali proces kŕmenia, dojenia a starostlivosti o kravičky, prasiatka a sliepočky. Mali možnosť vidieť veľký dobytok, ktorého sa mohli aj dotýkať. Pohladili mladé teliatka a videli, v akých domčekoch bývajú. Naučili sa, že k zvieratám treba pristupovať opatrne a kľudne. Ochutnali mliečne a mäsové výrobky, ktoré pre nich pripravili zamestnanci farmy. Ďakujeme majiteľom farmy za srdečné privítanie a sprostredkovanie zaujímavých zážitkov. Viď. Fotoalbum

        • Skrášľujeme areál školy a okolia
          • Skrášľujeme areál školy a okolia

          • Milí žiaci, vážení rodičia. K nastávajúcemu Dňu Zeme, spríjemneniu prostredia areálu školy a čistoty blízkeho okolia našej budovy sa dňa 24.marca 2023 (piatok) uskutoční v každej triede mimoriadna hodina na tému environmentalistika a ekológia. O 9:00 hod. sa žiaci pod vedením triednych učiteľov presunú na určené pozície, kde prebehne upratovanie (hrabanie trávnika, zametanie spevnených plôch a pod.). Deti 1.stupňa končia o 10:45 hod. a následne odchádzajú do školského klubu, na obed do jedálne, prípadne o 11:00 hod. odchádzajú zo školy domov. Ostatní žiaci 2.stupňa končia o 11:15 hod. a po obede odchádzajú domov. Prosíme rodičov, aby svojim deťom zabezpečili pracovné rukavice, vhodné oblečenie, metlu alebo hrable. 

        • Prezentácia projektu Krippenspiel
          • Prezentácia projektu Krippenspiel

          • Po schválení finančného príspevku MŠVVaŠ SR k projektu „Podpora regionálnej a multikultúrnej výchovy žiakov patriacich k národnostným menšinám 2022“, naši žiaci pod vedením učiteľov nemčiny nacvičili scénku narodenia Ježiška, príchod troch kráľov a prezentáciu vianočných piesni a kolied. Celé predstavenie prebehlo v nemeckom jazyku pred členmi Karpatsko-nemeckého spolku v Kežmarku a pozvaných členov KNS z okolitých obcí, zástupcami zriaďovateľa mesta Kežmarok, žiakmi a učiteľmi školy a ostatnými pozvanými hosťami. Ukážky videa: https://youtu.be/rxWIAsqd5p8

        • Robotika hýbe svetom
          • Robotika hýbe svetom

          • Medzinárodná vzdelávacia aktivita projektu ERASMUS+

            Už tretí rok žiaci z našej školy, zo škôl v holandskom meste Horn a českom meste Příbram spolu zažívajú zaujímavé aktivity. Školitelia neziskovej organizácie Techak Březnice nás najprv naučili programovať Ozoboty. Potom nás vyškolili ako vytvárať a programovať super veci zo stavebnice Lego WeDo. Naposledy nám do ruky dali 3D kameru, na oči 3D okuliare a ukázali ako tvoriť virtuálnu realitu. Minulý rok sme spoznali krásy Holandska. Na škole v meste Horn sme pracovali (hrali sa) s Ozobotmi.

            Tento raz sme boli hostiteľmi my. Na celý týždeň  k nám pricestovalo 30 žiakov a 6 učiteľov. K tomu pribudlo 10 našich siedmakov, naše učiteľky, a hneď boli dve triedy plné. Dva dni prebiehalo netradičné vyučovanie zamerané na prácu s programovateľným Legom WeDo.

            Okrem toho bol pre všetkých pripravený zaujímavý program. Hostia zo zahraničia spoznali nie len našu školu a Kežmarok, ale aj blízke turistické atrakcie, krásy TANAP-u a Bachledovej Doliny. Vydarený rozlúčkový večierok je dôkazom, že všetci odišli domov spokojní a s peknými spomienkami. Už sa tešíme na ďalšiu vzdelávaciu aktivitu, ktorá sa uskutoční v júni v meste Příbram.

        • Lesná pedagogika
          • Lesná pedagogika

          • Lesná pedagogika je určená všetkým vekovým kategóriám, komukoľvek, kto má rád les, prírodu a všetko, čo s tým súvisí. O vzdelávaciu oblasť v lesnej pedagogike sa starajú lesní pedagógovia zo Štátnych lesov TANAPu alebo z Vojenských lesov a majetkov SR.

            Dňa 28.02. 2023 a 01.03.2023 sme pozvali medzi žiakov prvého stupňa lesných pedagógov zo spomínaných organizácií, ktorí viedli so žiakmi diskusiu na tému Lesné spoločenstvo. Diskusiu obohatili didaktickými hrami a zaujímavými pomôckami . Takto žiaci nielen počúvali, ale boli vtiahnutí do zábavnej, náučnej a pestrej činnosti. Žiakov učili spoznávať prírodné spoločenstvo stromov a živočíchov. Deti rozoznávali rôzne druhy stromov, informovali sa o význame a potrebe existencie zmiešaných lesov. Zároveň získavali nové poznatky o lesných zvieratách, o ich spôsobe života, ako vyzerajú, ako sa dorozumievajú a aké sú potrebné pre náš ekosystém.

            Táto návšteva bola pre žiakov veľmi prínosná a náučná. Veľmi sa im páčila, pretože ju sami žiaci ohodnotili veľmi pozitívne. Ich spokojnosť sa prejavila hlavne pri ich radosti a zanietenosti počas aktivít.

            Zároveň chceme poďakovať p. Stavnému, p. Babičovi, p. Greňovi za ich ochotu zrealizovať túto akciu. Ďakujeme tiež za ich odbornosť a profesionálnu pripravenosť.

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo (2. stupeň)
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo (2. stupeň)

          • Hviezdoslavov Kubín, celoštátnu súťažnú prehliadku v recitácii, pozná snáď každý. Príprava na najstaršiu a najprestížnejšiu súťaž v oblasti umeleckého prednesu poézie a prózy na Slovensku je niekedy naozaj náročná. Naši žiaci to však nevzdali a 1.3.2023 zabojovali o postup do okresného kola, ktoré sa bude konať 5.4.2023. Žiaci druhého stupňa súťažili v dvoch kategóriách: 5. - 6. ročník a 7. – 9. ročník.

             

            Najúspešnejší recitátori:

            2. kategória (5.- 6. ročník)

            Poézia

            1. miesto: Šimon Štefaňák (5.A)

            2. miesto: Timur Vaverčák (6.A)

            Emanuel Bretz (5.B)

            3. miesto: Veronika Žmijovská (5.B)

            Timotej Horský (6.C)

            Próza

            1. miesto: Filip Klein (5.B)

            3. kategória (7. – 9. ročník)

            Poézia

            1. miesto: Soňa Brejková (8.A)

            2. miesto: Ela Nahalková (7.C)

            3. miesto: Lukáš Pix (7.C)

            Próza

            1. miesto: Terézia Garstková (7.C)

            2. miesto: Monika Labovská (9.B)

            3. miesto: Milan Krajanec (7.C)

             

            Blahoželáme!

      • Kontakty

        • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
        • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
        • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje