• Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sme v našej škole zorganizovali aktivity v súlade s témou podujatia „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“.

            V pondelok, 23. októbra 2023, sa všetci žiaci prvého a druhého stupňa zúčastnili aktivít súvisiacich s knižnicou, čítaním, tvorením, dramatizáciou a zážitkovým vyučovaním.

            Deň sme odštartovali rozhlasovou reláciou, v ktorej boli žiaci oboznámení s významom Medzinárodného dňa školských knižníc a tiež s priebehom podujatia. Okrem rozhlasovej relácie bola odvysielaná aj rozprávka O Jankovi a Marienke - Hänsel und Gretel – v nemeckom jazyku, ktorú prerozprávali naši ôsmaci.

            Pútavým spestrením programu bola aj beseda s textárom a výtvarníkom Vladimírom Krauszom, ktorý nás poctil svojou prítomnosťou a odpovedal žiakom na ich zvedavé otázky. Vlado Krausz patrí k najlepším slovenským textárom. Píše napríklad pre kapely IMT Smile, Peter Bič Projekt, ale aj pre Katku Knechtovú, Adama Ďuricu, Richarda Müllera, Petra Lipu a ďalších známych interpretov. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) nedávno odovzdával ocenenia v rôznych oblastiach a  prvenstvo v kategórii textár najhranejších hudobných diel získal práve tento talentovaný Kežmarčan. Beseda mala u žiakov veľký úspech. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí z jeho života, kariéry a tvorby. Ocenili najmä jeho priateľský prístup, úprimnosť, humor, sympatické vystupovanie a pokoru.

            Okrem besedy s textárom a výtvarníkom si učitelia pre žiakov pripravili množstvo aktivít, v ktorých preukázali svoj talent, kreativitu a pozitívny vzťah k čítaniu a knihám.

            Mladší žiaci na prvom stupni čítali rozprávky, predstavili spolužiakom svoje obľúbené knihy, navštívili školskú knižnicu, dopĺňali chýbajúce písmená do názvov diel, hrali pexeso, vypĺňali pracovné listy zamerané nielen na čítanie s porozumením, ale aj matematiku, prírodovedu a ďalšie predmety. Niektorí žiaci sa venovali tvorbe záložiek, iní dramatizovali prečítaný text, zažívali dobrodružstvá s Guľkom Bombuľkom, hrali bábkové divadlo, tematicky sa obliekli. Pracovali samostatne aj v skupinách, hádali mená literárnych postáv, vytvorili krásne leporelá, obrázkové osnovy. Okrem umeleckej literatúry sa oboznamovali aj s náučnými textami, encyklopédiami a skladali puzzle.

            Aj žiaci na druhom stupni boli zapojení do tvorivých aktivít, napríklad Sherlock Holmes, Pokračuj v príbehu, Tvorivé písanie, Brémski muzikanti – aktivita v nemeckom jazyku, Píšem báseň, Triedny príbeh a ďalšie. Žiaci čítali úryvky, pracovali s textom, zlepšovali sa v komunikácii a skupinovej práci, tvorili vlastné texty, dokončovali príbehy, písali poéziu, ilustrovali a dramatizovali texty. Výsledkom ich práce sú originálne príbehy a básne.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa s chuťou, odhodlaním a ochotou zapojili do podujatia a akýmkoľvek spôsobom prispeli k jeho organizácii a priebehu. Ako napovedá téma podujatia, školská knižnica nám dnes všetkým dala priestor na to, aby sme sa spolu cítili výnimočne.

            Nezabúdaj, že aj TY si výnimočný/á! 😊

        • Exkurzia - Planetárium v Prešove
          • Exkurzia - Planetárium v Prešove

          • Dňa 9.10.2023 žiaci piateho ročníka navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove. V prednáškovej miestnosti si pozreli prezentáciu o pohyboch Zeme, Mesiaca a mesačných fázach. Následne sa presunuli do kupoly planetária, kde sledovali program Doska, či guľa? Dozvedeli sa zaujímavosti o tom, aké názory mali ľudia v minulosti na tvar zeme, sledovali súhvezdia, hviezdy, Slnko a ich pohyb po oblohe.

        • Priebeh účelového cvičenia
          • Priebeh účelového cvičenia

          • Žiaci začali deň teoretickou prípravou, pokračovali nácvikom evakuácie školy a následne sa presunuli do areálu kynológie. Branné cvičenie začalo ukážkami práce so psami kežmarských kynológov. Po skončení ukážok sa žiaci 1. a 2. stupňa pod vedením svojich učiteliek presunuli ku pripraveným stanoviskám, kde mali možnosť si zašportovať ale aj skúsiť si streľbu zo vzduchovky, nosenie zraneného a prácu s ochrannými prostriedkami - v réžii CO okresného úradu KK, hasenie prúdom vody, ošetrenie zraneného, poskytnutie prvej pomoci, orientáciu v prírode pomocou svetových strán, zaškolenie k použitiu hasiacich prístrojov pod vedením zástupcu firmy Livonec a pod.  Účastníci mali možnosť vidieť výbavu mestskej polície ako aj ich vozidlo a informovať sa, čo je obsahom ich práce. Žiaci prežili pekné športovo-branné dopoludnie a naučili sa ako postupovať v mimoriadnych situáciách. Vedenie školy touto cestou ďakuje všetkým zainteresovaným organizáciám a jednotlivcom, ktorí boli nápomocní pri organizovaní podujatia.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. septembra 2023 sme v našej škole uskutočnili projektové vyučovanie pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti. Žiaci sa dopoludnia zoznámili s témou tohtoročnej výzvy: „Jazyk v mojej škole/triede“. Na zadanú tému vytvárali žiaci kreatívne plagáty, ktorými chceli spropagovať všetky jazyky prítomné v našej škole. Sprievodnými aktivitami boli prezentácie žiakov, ktorí sa zúčastnili v minulom školskom roku projektov Erasmus + v zahraničí a to v krajinách ako napr. Holandsko, Česká republika, Rumunsko, Maďarsko, Rakúsko. Aj učitelia cudzích jazykov sa zapojili a pripravili pre žiakov Kahoot kvíz a jazykové spoločenské hry, ktoré deti veľmi zaujali. V jazykovom kútiku predstavili žiaci spoločne s pani učiteľkou prácu s ozobotmi. 

            Európsky deň jazykov sa konal aj na prvom stupni. Nosnou témou boli zvieracie rodiny. Začali sme od tých najmenších, kde svoju tvorivosť predviedli peknými prácami. Pri priraďovaní zvukov zvierat v anglickom, nemeckom a ukrajinskom jazyku sa deti zamýšľali nad rôznou zvukovosťou zvukov a aj ich podobnosťou. Vo vyšších ročníkoch menovali členov zvieracích rodín, určovali ich stavbu tela a nakoniec uviedli, aký úžitok máme z týchto zvieratiek. Deti si zahrali rôzne divadielka, súťaže, zaspievali si veselé pesničky, pri ktorých si aj ako zvieratka zatancovali. Pracovali s encyklopédiami, slovníkmi, v ktorých vyhľadávali potrebné informácie pri tvorení projektov

      • Kontakty

        • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
        • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
        • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje