• ROZHODNUTIE O PRIJATÍ/NEPRIJTÍ DO 1. ROČNÍKA ZŠ - DRUHÝ TERMÍN PREVZATIA ROZHODNUTÍ
          • ROZHODNUTIE O PRIJATÍ/NEPRIJTÍ DO 1. ROČNÍKA ZŠ - DRUHÝ TERMÍN PREVZATIA ROZHODNUTÍ

          • Vážení rodičia, nakoľko si doteraz rozhodnutia prevzal nízky počet zákonných zástupcov, pridávane druhý termín vydávania týchto dokumentov.

            Vydávame rozhodnutia o prijatí/neprijatí do 1. ročníka ZŠrozhodnutia o neprijatí na základe rozhodnutia vydané MŠ o pokračovaní v predprimárnom vzdelávaní – deti, ktoré dostali odklad PŠD. Rozhodnutie, ktoré vydala materská škola, ktorú Vaše dieťa navštevuje, je potrebné priniesť k nahliadnutiu.

            Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že rozhodnutia o prijatí / neprijatí do 1. ročníka ZŠ v školskom roku 2023/2024 sme vydali v zmysle zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) a boli zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk. Rozhodnutia sú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným s použitím mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou. Zákonný zástupca, ktorý nemá aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, si rozhodnutie prevezme osobne v termíne od 15.06. do 21.06. 2023 v čase od 07:15 do 14:30 hod. (štvrtok až stredu) v kancelárii zástupkyne školy. Rozhodnutie musia prevziať obaja rodičia, pokiaľ ani jeden nemá aktívnu elektronickú schránku.

            V prípade otázok kontaktujte vedenie školy na tel. čísle 052 452 3983.

          • Škola v prírode plná zážitkov

          • Tento rok sa štvrtáci do Školy v prírode vybrali 22. mája 2023 na Zemplínsku šíravu. Keďže slniečko počas celého týždňa svietilo, nechýbala nám dobrá nálada, či už pri učení, pri aktivitách s animátormi, ale i na výletoch. Spoznali sme okolie Zemplínskej šíravy, urobili si výlet na Morské oko, kde sme si vyskúšali vedomosti z prírodovedy a vlastivedy (veď vidieť slepúcha na vlastné oči, sa nám v triede nepodarí J). Nezabudnuteľným zážitkom bola návšteva ranča Klokočina v obci Klokočov. Žiaci sa tam povozili na koňoch, prezreli a odfotili sa nielen s domácimi zvieratkami, ale i cudzokrajnými vtákmi a živočíchmi v tzv. FTÁČKARNI. Potešil nás milý a ústretový personál, ktorý vlastným príkladom ukázal ako sa máme správať k zvieratám a ako sa o nich starať.

            Keď sme do školy v prírode šli, báli sme sa, či týždeň bez rodičov zvládneme. No keď prišiel deň lúčenia, plakali sme, pretože nám to všetko rýchlo zbehlo a bolo nám ľúto, že je už koniec.

        • Podujatie Školskej knižnice - „Čítajme si 2023“
          • Podujatie Školskej knižnice - „Čítajme si 2023“

          • Čítanie je jednou z činností, ktoré podnecujú obrazotvornosť, rozvíjajú fantáziu, obohacujú slovnú zásobu a ovplyvňujú životné hodnoty. Patrí tiež medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, možnosť byť sám so sebou, relaxovať.

            Preto bolo v tomto školskom roku opätovne vyhlásené podujatie Čítajme si v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku. Projekt má motivovať deti k čítaniu. Cieľom bolo zapojiť do tohto čitateľského maratónu čo najväčší počet detí, ktoré budú čítať súčasne v danom termíne (od 22. mája do 26. mája 2023) vo viacerých mestách či obciach po celom Slovensku. V našej Školskej knižnici – Grundschule sa čitateľského maratónu zúčastnilo 289 žiakov školy. Všetkým zapojeným žiakom a učiteľom ďakujeme za podporu podujatia a želáme im veľa obohacujúcich zážitkov s knihou.

            Dňa 30. mája 2023 prebehne zlosovanie zúčastnených knižníc a škôl o vybrané knižné publikácie.

        • Naši žiaci víťazmi – Družstvá mladých zdravotníkov
          • Naši žiaci víťazmi – Družstvá mladých zdravotníkov

          • Ovládať zásady prvej pomoci by malo byť prvoradé, nielen pre žiakov, ale aj pre dospelých. Veď čo má väčšiu hodnotu než ľudský život a zdravie človeka? To, ako reagovať pri poraneniach, si naši štvrtáci vyskúšali 17.05. 2023 na Súťaži mladých zdravotníkov v popradskej aréne, ktorú organizoval miestny Spolok Červeného kríža. Žiaci sa popasovali s teoretickými zdravotníckymi vedomosťami, no tiež ošetrovali popáleninu a krvácanie na figurantoch, ktorí prešli rukami šikovnej maskérky a ich poranenia vyzerali veľmi reálne. Porotcovia na jednotlivých stanovištiach sledovali odborným okom postup pri podávaní prvej pomoci a na záver odôvodnili bodovanie, pochválili, ale aj poučili, z akých chýb sa vyvarovať. Naša celoročná príprava na zdravotníckom krúžku nevyšla nazmar a získali sme 1. miesto v kategórii žiakov 1. stupňa. Víťazom BLAHOŽELÁME a veríme, že na druhom stupni budú svoje vedomosti skvalitňovať, rozširovať a naďalej budú našu školu úspešne reprezentovať aj v tejto súťaži.   

            PaedDr. Gabriela Olexová 

        • FinQ – PROGRAM FINANČNÉHO VZDELÁVANIA  PRE ŠKOLY.
          • FinQ – PROGRAM FINANČNÉHO VZDELÁVANIA PRE ŠKOLY.

          • V školskom roku 2022/2023 sa naša škola zapojila do programu FinQ. Tento program má pomôcť žiakom rozvíjať kritické a systematické myslenie v celkovom kontexte financií. Jeho cieľom je, aby žiaci dokázali:

            • pochopiť potrebu a kontext finančného vzdelávania,
            • zaujať  stanovisko k reálnym situáciám spojeným s finančnou kultúrou,
            • správne sa rozhodnúť v danej oblasti.

            Vzdelávací program je v praxi včlenený do už existujúcich vyučovacích predmetov. Hoci žiaci na hodine prechádzajú štandardné učivo, vďaka unikátnej metodológii FinQ budeme rozvíjať ich finančnú kultúru, napríklad aj na hodine dejepisu či matematiky. Veríme, že vďaka programu FinQ budú naši žiaci v budúcnosti finančne zdatní a budú sa tak vedieť zodpovedne správať voči sebe, svojmu okoliu a aktívne sa zapájať do ekonomického a spoločenského života.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Každoročne, od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Žiaci ŠKD si tento deň opäť pripomenuli environmentálnymi aktivitami, pri ktorých zažili aj veľa zábavy. Environmentálnej výchove sa v ŠKD žiaci venujú počas celého roka. Riadia sa heslom : Keď veľa malých ľudí na veľmi malých miestach urobí veľa malých vecí, môže sa zmeniť tvár celej Zeme .

            Vychovávateľky ŠKD

        • Zápis detí do 1.ročníka
          • Zápis detí do 1.ročníka

          • Vážení rodičia, v prílohe nájdete základné informácie k zápisu detí do 1.ročníka na budúci šk. rok 2023/24. V prípade akýchkoľvek informácií sa môžete obrátiť mailom, telefonicky alebo osobne na vedenie školy. Zároveň pozývame všetkých rodičov, blízkych ale hlavne predškolákov na Deň otvorených dverí dňa 21.3.2023. 

        • DOD „Na ceste bezpečne“
          • DOD „Na ceste bezpečne“

          • V utorok 21.03.2023 sa otvorili dvere našej školy nielen pre deti, ktoré ju každodenne navštevujú, ale aj pre deti materských škôl a tých, ktorí si našli čas a mali záujem o bližšie poznanie našej školy. Navštívili triedy prvého stupňa, v ktorých boli pripravené rôzne aktivity týkajúce sa dopravnej výchovy. Oboznámili sa s dopravnými značkami, s niektorými pravidlami cestnej premávky a s dopravnými prostriedkami. Veľkí školáci odovzdávali svoje vedomosti mladším kamarátom, pomáhali im pri zvládaní aktivít, ktoré počas tohto dňa realizovali. Získané vedomosti si mohli prakticky vyskúšať v telocvičniach, ktoré sa premenili na dopravné ihriská. Cestnú premávku riadil mestský policajt spolu so žiakmi druhého ročníka. Deti si vyskúšali, ako sa majú správať chodci a ostatní účastníci cestnej premávky. Za úspešné zvládnutie všetkých úloh obdržali detský vodičský preukaz a sladkú odmenu. Tento deň sa niesol v znamení hesla ,,Na ulici, na ceste, správam sa vždy bezpečne”.

            Všetci, ktorí nás navštívili, mali možnosť vidieť priestory našej školy, didaktické pomôcky a materiálne vybavenie, ako aj prácu pedagógov a aktivitu našich žiakov.

            Na záver by sme im chceli poďakovať, že si našli čas a navštívili našu školu. Veríme, že sa budúcim prvákom tento deň páčil a odniesli si z neho plno skvelých zážitkov.

            Video ukážka:  https://youtu.be/XcUe8oQLPjM

        • Obedy zadarmo
          • Obedy zadarmo

          • S účinnosťou od 01.mája 2023 bude možné poskytnúť stravu - "obedy zadarmo" na každé dieťa, ktoré navštevuje Základnú školu - Grundschule. O dotáciu na stravu je nevyhnutné požiadať tlačivom "Návratkou",  aj tí, ktorí už sú na stravu prihlásení. Rodičia detí, ktoré sa už stravujú v školskej jedálni, neuhrádzajú v máji 2023 žiadne financie, nakoľko majú dostatočné preplatky. Rodičov, ktorí nebudú mať preplatok, škola bude informovať individuálne. 

            Na dotáciu na stravu má nárok dieťa/žiak, ak sa zúčastnilo vyučovania v ZŠ/MŠ a odobralo obed. V prípade neprítomnosti žiaka v škole na vyučovaní, je potrebné ho z obeda odhlásiť deň vopred do 14:00 hod telefonicky na 0908 745 161 alebo emailom: skolska.jedalen@grundschule.sk

            V prípade neúčasti dieťaťa na vyučovaní a odobratí obeda, resp. neodobratí obeda, musí rodič uhradiť plnú výšku príspevku za obed.

            Dotáciu je možné poskytnúť aj žiakom, ktorí sa nemôžu stravovať v školskej jedálni z dôvodu osobitného stravovania zo zdravotných dôvodov. V takomto prípade je potrebné doručiť vyjadrenie ošetrujúceho lekára-špecialistu a vyplnené dokumenty "Návratky", "Zápisný diétny lístok" a "Informovaný súhlas pre dietárov" do horeuvedeného termínu.

        • Odkiaľ pochádza jedlo?
          • Odkiaľ pochádza jedlo?

          • Tým, že deti strávia nejaký čas na farme, môžu získať lepšiu predstavu, z akých produktov sa vyrába jedlo, ako sa spracováva a ako putuje z farmy až na tanier.

            Návšteva farmy môže byť skvelým a poučným zážitkom. Dňa 23. marca 2023 žiaci 2. B navštívili Ekofarmu v Tvarožnej. Dozvedeli sa, ako sa pripravuje krmivo pre úžitkové zvieratká, pozorovali proces kŕmenia, dojenia a starostlivosti o kravičky, prasiatka a sliepočky. Mali možnosť vidieť veľký dobytok, ktorého sa mohli aj dotýkať. Pohladili mladé teliatka a videli, v akých domčekoch bývajú. Naučili sa, že k zvieratám treba pristupovať opatrne a kľudne. Ochutnali mliečne a mäsové výrobky, ktoré pre nich pripravili zamestnanci farmy. Ďakujeme majiteľom farmy za srdečné privítanie a sprostredkovanie zaujímavých zážitkov. Viď. Fotoalbum

        • Skrášľujeme areál školy a okolia
          • Skrášľujeme areál školy a okolia

          • Milí žiaci, vážení rodičia. K nastávajúcemu Dňu Zeme, spríjemneniu prostredia areálu školy a čistoty blízkeho okolia našej budovy sa dňa 24.marca 2023 (piatok) uskutoční v každej triede mimoriadna hodina na tému environmentalistika a ekológia. O 9:00 hod. sa žiaci pod vedením triednych učiteľov presunú na určené pozície, kde prebehne upratovanie (hrabanie trávnika, zametanie spevnených plôch a pod.). Deti 1.stupňa končia o 10:45 hod. a následne odchádzajú do školského klubu, na obed do jedálne, prípadne o 11:00 hod. odchádzajú zo školy domov. Ostatní žiaci 2.stupňa končia o 11:15 hod. a po obede odchádzajú domov. Prosíme rodičov, aby svojim deťom zabezpečili pracovné rukavice, vhodné oblečenie, metlu alebo hrable. 

        • Prezentácia projektu Krippenspiel
          • Prezentácia projektu Krippenspiel

          • Po schválení finančného príspevku MŠVVaŠ SR k projektu „Podpora regionálnej a multikultúrnej výchovy žiakov patriacich k národnostným menšinám 2022“, naši žiaci pod vedením učiteľov nemčiny nacvičili scénku narodenia Ježiška, príchod troch kráľov a prezentáciu vianočných piesni a kolied. Celé predstavenie prebehlo v nemeckom jazyku pred členmi Karpatsko-nemeckého spolku v Kežmarku a pozvaných členov KNS z okolitých obcí, zástupcami zriaďovateľa mesta Kežmarok, žiakmi a učiteľmi školy a ostatnými pozvanými hosťami. Ukážky videa: https://youtu.be/rxWIAsqd5p8

        • Robotika hýbe svetom
          • Robotika hýbe svetom

          • Medzinárodná vzdelávacia aktivita projektu ERASMUS+

            Už tretí rok žiaci z našej školy, zo škôl v holandskom meste Horn a českom meste Příbram spolu zažívajú zaujímavé aktivity. Školitelia neziskovej organizácie Techak Březnice nás najprv naučili programovať Ozoboty. Potom nás vyškolili ako vytvárať a programovať super veci zo stavebnice Lego WeDo. Naposledy nám do ruky dali 3D kameru, na oči 3D okuliare a ukázali ako tvoriť virtuálnu realitu. Minulý rok sme spoznali krásy Holandska. Na škole v meste Horn sme pracovali (hrali sa) s Ozobotmi.

            Tento raz sme boli hostiteľmi my. Na celý týždeň  k nám pricestovalo 30 žiakov a 6 učiteľov. K tomu pribudlo 10 našich siedmakov, naše učiteľky, a hneď boli dve triedy plné. Dva dni prebiehalo netradičné vyučovanie zamerané na prácu s programovateľným Legom WeDo.

            Okrem toho bol pre všetkých pripravený zaujímavý program. Hostia zo zahraničia spoznali nie len našu školu a Kežmarok, ale aj blízke turistické atrakcie, krásy TANAP-u a Bachledovej Doliny. Vydarený rozlúčkový večierok je dôkazom, že všetci odišli domov spokojní a s peknými spomienkami. Už sa tešíme na ďalšiu vzdelávaciu aktivitu, ktorá sa uskutoční v júni v meste Příbram.

        • Lesná pedagogika
          • Lesná pedagogika

          • Lesná pedagogika je určená všetkým vekovým kategóriám, komukoľvek, kto má rád les, prírodu a všetko, čo s tým súvisí. O vzdelávaciu oblasť v lesnej pedagogike sa starajú lesní pedagógovia zo Štátnych lesov TANAPu alebo z Vojenských lesov a majetkov SR.

            Dňa 28.02. 2023 a 01.03.2023 sme pozvali medzi žiakov prvého stupňa lesných pedagógov zo spomínaných organizácií, ktorí viedli so žiakmi diskusiu na tému Lesné spoločenstvo. Diskusiu obohatili didaktickými hrami a zaujímavými pomôckami . Takto žiaci nielen počúvali, ale boli vtiahnutí do zábavnej, náučnej a pestrej činnosti. Žiakov učili spoznávať prírodné spoločenstvo stromov a živočíchov. Deti rozoznávali rôzne druhy stromov, informovali sa o význame a potrebe existencie zmiešaných lesov. Zároveň získavali nové poznatky o lesných zvieratách, o ich spôsobe života, ako vyzerajú, ako sa dorozumievajú a aké sú potrebné pre náš ekosystém.

            Táto návšteva bola pre žiakov veľmi prínosná a náučná. Veľmi sa im páčila, pretože ju sami žiaci ohodnotili veľmi pozitívne. Ich spokojnosť sa prejavila hlavne pri ich radosti a zanietenosti počas aktivít.

            Zároveň chceme poďakovať p. Stavnému, p. Babičovi, p. Greňovi za ich ochotu zrealizovať túto akciu. Ďakujeme tiež za ich odbornosť a profesionálnu pripravenosť.

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo (2. stupeň)
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo (2. stupeň)

          • Hviezdoslavov Kubín, celoštátnu súťažnú prehliadku v recitácii, pozná snáď každý. Príprava na najstaršiu a najprestížnejšiu súťaž v oblasti umeleckého prednesu poézie a prózy na Slovensku je niekedy naozaj náročná. Naši žiaci to však nevzdali a 1.3.2023 zabojovali o postup do okresného kola, ktoré sa bude konať 5.4.2023. Žiaci druhého stupňa súťažili v dvoch kategóriách: 5. - 6. ročník a 7. – 9. ročník.

             

            Najúspešnejší recitátori:

            2. kategória (5.- 6. ročník)

            Poézia

            1. miesto: Šimon Štefaňák (5.A)

            2. miesto: Timur Vaverčák (6.A)

            Emanuel Bretz (5.B)

            3. miesto: Veronika Žmijovská (5.B)

            Timotej Horský (6.C)

            Próza

            1. miesto: Filip Klein (5.B)

            3. kategória (7. – 9. ročník)

            Poézia

            1. miesto: Soňa Brejková (8.A)

            2. miesto: Ela Nahalková (7.C)

            3. miesto: Lukáš Pix (7.C)

            Próza

            1. miesto: Terézia Garstková (7.C)

            2. miesto: Monika Labovská (9.B)

            3. miesto: Milan Krajanec (7.C)

             

            Blahoželáme!

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 23.02.2023 sa v našej škole konalo školské kolo v prednese poézie a prózy „Hviezdoslavov Kubín“. Súťažili žiaci 1. kategórie : 2.- 4. ročník.

             

            Výsledky :

            Poézia :

            1. miesto :          Adela Dvorská                                  3.A

            2. miesto :          Evelin Švedlárová                            4.A

                                       Krištof Hudina                                  3.B

            3. miesto :          Nadine Veronika Homolová             3.B

                                       Nina Blažinská                                 2.A

            Próza :

            1. miesto :          Maxim Urban                                   2.B

            2. miesto :          Hana Serafinová                              2.A

                                       Zuzana Hrčová                               2.C

            3. miesto :          Ella Ďuricová                                   3.A

                                       Oliver Beliansky                              2.C

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a želáme úspešné pôsobenie v ďalších kolách súťaže.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle § 150 ods. 5. školského zákona a vyhlášky č.231/2009 Z. z. riaditeľ Základnej školy - Grundschule, Hradné námestie 38, Kežmarok udeľuje žiakom 5. – 8. ročníka riaditeľské voľno dňa 22.marca 2023 (streda) z dôvodu konania písomného testovania žiakov deviateho ročníka T-9. Žiaci 1.stupňa sa vyučujú podľa stanoveného rozvrhu hodín. 

            Zároveň, riaditeľské voľno sa poskytuje všetkým žiakom 1.-9.ročníka dňa 3.marca 2023 (piatok) z dôvodu konania Metodického dňa pedagogických zamestnancov školy.

    • Kontakty

      • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
      • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
      • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje