• Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Školský rok 2021/2022 sa pre žiakov bude spájať s olympiádami, ktoré sa konajú online formou. Inak to nie je ani s olympiádou v nemeckom jazyku. V tomto školskom roku prebehol 32. ročník. Po školskom kole sa do okresného kola prebojovali v kategórii 1A Kristína Halečková (7.B) a Jessica Kubaská (7.A), v kategórii 1B Alexandra Gromanová (9.A) a Alexandra Ukašíková (8.A). V konkurencii škôl z viacerých okresov obsadili žiačky v okresnom kole konanom dňa 19.1.2022 v kategórii 1A za okres Kežmarok 1.miesto Kristína Halečková , 2. miesto Jessica Kubaská a v kategórii 1B 1. miesto Alexandra Gromanová. Týmto si zabezpečili postup na krajské kolo, ktoré sa bude konať 16.2.2022.

            Blahoželáme k postupu a držíme palce v krajskom kole.

        • Bezpríznakovosť žiaka pri nástupe na vyučovanie
          • Bezpríznakovosť žiaka pri nástupe na vyučovanie

          • Vážení rodičia, podľa platného školského semaforu ste povinní k nástupu dieťaťa na prezenčnú formu vzdelávania do pondelka 10.januára 2022 do 8:00 hod. predložiť škole „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka“. Spraviť to môžete v Edupage školy (Žiadosti/vyhlásenia) alebo v papierovej podobe (viď. Príloha) zaslať triednemu učiteľovi. Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára. Rodičia, ktorí prevzali samotesty, sú povinní hlásiť ich použitie každý týždeň triednej učiteľke.

        • Mikulášsky kôš plný sladkostí
          • Mikulášsky kôš plný sladkostí

          • Obdobie adventu a sviatok svätého Mikuláša nám prináša predvianočnú atmosféru, obdobie lásky, porozumenia a obdarovávania sa sladkými balíčkami.  Aj v tomto roku sme sa rozhodli zopakovať zbierku sladkých dobrôt a potešiť ňou ľudí, ktorí si to zaslúžia.

            Žiaci, rodičia, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci sa rozhodli podeliť so svojou nádielkou sladkostí a prispeli do zbierky „Mikulášsky kôš plný sladkostí“. Svojím dobrým skutkom sme prejavili lásku, empatiu a spomenuli si na starých a osamelých ľudí v domove dôchodcov v Kežmarku. Zároveň sme mysleli aj na našich zdravotníkov, ktorí v tomto ťažkom období vykonávajú náročnú a únavnú prácu, či už na Covid -  oddelení v Kežmarku alebo na RZP.

            Veríme, že darované balíčky im priniesli radosť. Aj touto cestou ich chceme povzbudiť, vyjadriť im, že na nich myslíme a vážime si ich obetavú prácu.

            Všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky sa touto cestou chceme srdečne poďakovať.

            Žiakom, rodičom, zamestnancom a priateľom školy prajeme požehnané prežitie vianočných sviatkov.

        • Dištančné vzdelávanie žiakov 2.stupňa a vianočné prázdniny
          • Dištančné vzdelávanie žiakov 2.stupňa a vianočné prázdniny

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva SR zo dňa 8.12.2021 s účinnosťou od 13.decembra do 17.decembra 2021 sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie na druhom stupni. Žiaci 5.-9.ročníka sa vzdelávajú podľa riadneho rozvrhu hodín dištančne. V prípade, že žiak nemá možnosť sa pripájať elektronicky na vyučovacie hodiny, informuje o tom svojho triedneho učiteľa, ktorý zabezpečí inú formu vzdelávania žiaka. V danom týždni sú žiaci odhlásení z obedov. Vianočné prázdniny začínajú 20.12.2021 a končia 7.1.2022. Nástup do školy je 10.januára 2022, pokiaľ sa nezmení situácia o ktorej budú žiaci a rodičia včas informovaní.

        • Výdaj samotestov
          • Výdaj samotestov

          • Vážení rodičia, dňa 6.12.2021 od 14:00 hod. máte možnosť si vyzdvíhnuť 5 ks samotestov pre svoje dieťa. Nakoľko je stúpajúci trend šírenia Covid 19 medzi deťmi základných škôl, každý žiak ma nárok na rovnaký počet testov. Samotesty si môžu vyzdvíhnuť iba rodičia, resp. zákonní zástupcovia. Povinnosťou však je hlásiť triednemu učiteľovi, koľkorát ste svoje dieťa v priebehu týždňa testovali a aký bol výsledok testu. V prípade pozitívneho výsledku, je potrebné okamžite to oznámiť škole. 

        • ERASMUS+ stretnutie v meste Příbram
          • ERASMUS+ stretnutie v meste Příbram

          • V dňoch 14.-18.11.2021 sa  zúčastnili naši traja pedagogickí zástupcovia prvého pracovného stretnutia projektu ERASMUS+  v českom meste Příbram. Spolu s českými a holandskými partnermi sa venovali programovaniu ozobotov a metodike práce, ako týchto ozobotov zakomponovať do vzdelávacieho procesu našich žiakov.

            Učitelia navštívili obec Březnice, kde pracovníci strediska Techak názorne predviedli ukážky pri kódovaní ozobotov Evo a Bit. Využívali pritom vizuálny programovací jazyk OzoBlockly. Následne si túto činnosť aj vyskúšali. Na základe farebných kódov programovali ozobotov, aby ozoboti tancovali, hrali hry alebo robili iné triky.

            Spestrením pobytu bola prehliadka zámku Březnice. Zástupcov z Kežmarku a Holandska prijala aj viceprimátorka (místostarostka) mesta Příbram, s ktorou si vymenili informácie o našich mestách, školách a projekte.

            Veľkým zážitkom bola návšteva baníckeho múzea, jedného z najväčších v strednej Európe. Pútavým spôsobom priblížili potrebu vynálezov a rôznych strojov pre uľahčenie práce baníkov, ktorých práca bola nesmierne namáhavá. Pracovné rokovania sa niesli v duchu ďalšej spolupráce a stretnutí pedagógov aj žiakov  partnerských miest Horn, Kežmarok a Příbram.

            Poslednou zastávkou bola návšteva dvoch základných škôl, kde žiaci už s ozobotmi pracujú. 

        • Rozhodnutie ministra školstva s účinnosťou od 29.11.2021
          • Rozhodnutie ministra školstva s účinnosťou od 29.11.2021

          • Manuál Školský semafor je aktualizovaný k 26. 11. 2021 z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu na základe uznesenia vlády SR, vydania vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva a zverejnenia nového rozhodnutia ministra.

            Manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR je účinný aj počas trvania núdzového stavu vyhláseného na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky.

            V prípade pozitívneho výsledku samotestovania Ag samotestom žiaka:

            1. Žiak zostáva doma – nemôže ísť do školy.

            2. Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu ostáva doma – nemôže ísť do školy. Všetci žiaci, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom s pozitívnym výsledkom Ag samotestu za posledné 2 dni od jeho testovania alebo od objavenia sa prvých klinických príznakov (okrem tých, ktorí majú výnimku z karantény a neprejavujú príznaky COVID-19), kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na PCR test cez korona.gov.sk.

            Žiak a zamestnanec musí mať prekryté horné dýchacie cesty podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, pokiaľ sa naňho nevzťahuje výnimka. Výnimka na nosenie rúšok pre žiakov ZŠ a SŠ bola zrušená 25. 11. 2021.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

            • Počas zákazu vychádzania schváleného vládou SR sa musí zamestnanec školy a školského zariadenia vedieť preukázať pri ceste do zamestnania a zo zamestnania „Potvrdením o zamestnaní“

            • V prípade väčších škôl, a teda aj väčšieho počtu skupín/tried, je nutné rozdeliť nástup do školy na niekoľko časových úsekov (napr. od 7:30 hod do 8:30 hod v 10 min. intervaloch) alebo využiť väčšie množstvo vchodov do školy a určiť presné miesta vstupu (prípadne času) pre jednotlivé skupiny/triedy, aby nedochádzalo k premiešavaniu žiakov.

            Ostatné hromadné podujatia (napr. účelové cvičenia, didaktické hry, a pod.) sa neuskutočňujú. Rodičovské schôdzky sa konajú dištančnou formou. Toto obmedzenie neplatí v prípade úkonu prevzatia Ag samotestov.

            Je nutné zabezpečiť minimalizovanie miešania žiakov/zamestnancov a striedania miestností pri vyučovaní.

            Krúžkovú činnosť rušíme do odvolania!

            Stravovanie:

            a) Stravovanie žiakov a zamestnancov sa musí uskutočniť bez premiešavania žiakov, tried a skupín, ak to prevádzkové podmienky neumožňujú, je možné pristúpiť k vydávaniu suchej stravy prostredníctvom balíčkov.

            b) Je nutné urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.

            c) Stravovanie v jedálni je umožnené len žiakom a zamestnancom.

        • Svetový deň pozdravov - činnosť ŠKD
          • Svetový deň pozdravov - činnosť ŠKD

          • "Buď prejavom...láskavosti: maj láskavosť v tvári, v očiach, v úsmeve, vo vďačnom pozdrave." - Matka Tereza. Autormi myšlienky Svetového dňa pozdravov boli bratia MacCormakoví, ktorí v roku 1973 počas arabsko-izraelskej vojny hľadali spôsob ako zastaviť všetky vojny na svete. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by každý mal pozdraviť aspoň 10 ľudí - pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať. Tento deň si žiaci 1.oddelenia ŠKD pripomenuli zaujímavými aktivitami. Našu triedu ŠKD zdobili pozdravy z celého sveta. Deti si vytvorili nástenku pozdravov a každý deň napísali svoj pozdrav venovaný tomu, koho majú radi. Naučili sa pieseň "O pozdravoch" a nakreslili si obrázok, ktorý symbolizuje mier a lásku vo svete. Hrali sme sa rolové hry a didaktickou hrou učili, aký pozdrav je vhodný v rôznych situáciách. Vychádzkami po námestí zistili, akú silu a dôležitosť v sebe ukrýva slušný pozdrav a úsmev - sledovali milé reakcie okoloidúcich. Mali z toho veľkú radosť. Deti si pripomenuli, že pozdrav je prejav úcty a dnes vedia, že to, ako sa správame k druhým, dokáže o nás veľa povedať. "Raz možno, keď si deti aj dospelí všade na svete povedia v tento deň „Ahoj“, nezostane na svete nikto, kto by si prial vojnu."

        • Úspech v celoslovenskej súťaži školských knižníc - 9. miesto
          • Úspech v celoslovenskej súťaži školských knižníc - 9. miesto

          • Do 17. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice sa prihlásilo 185 školských knižníc v základných a stredných školách na Slovensku. Oslavu Medzinárodného dňa školských knižníc dňa 25.10.2021 reálne zorganizovalo 158 školských knižníc s celkovým počtom 25 973 účastníkov podujatí.

            V tejto veľkej konkurencii projektov na tému Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou sme získali výborné 9. miesto v celkovom poradí a zvláštnu cenu vydavateľstva Tatran, ktoré našej školskej knižnici venuje knihy v hodnote 150 €.

            Veľká vďaka patrí najmä učiteľom, ktorí vytvorili pútavé zážitkové aktivity pre žiakov a spolu s nimi tak prežili neobyčajný deň v škole.

        • Aktuálna situácia školy- Covid 19
          • Aktuálna situácia školy- Covid 19

          • Vážení rodičia, nakoľko situácia so šírením Covid 19 sa zhoršuje aj v našej škole, informujeme o základných pravidlách a postupoch. Ak má dieťa pozitívny samotest v domácom prostredí, rodič informuje o tejto skutočnosti pediatra a zároveň aj triedneho učiteľa. Odporúčame vykonávať samotesty v popoludňajších hodinách, aby triedny učiteľ mal dostatok času informovať ostatných rodičov žiakov svojej triedy. Takíto spolužiaci nastupujú nasledujúcim dňom do 10- dňovej karantény a vyučujú sa podľa riadneho rozvrhu dištančne. Výnimku tvoria žiaci, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali Covid 19 v období nie dlhšom ako 180 dní. Vedenie školy zasiela na RÚVZ Poprad mená pozitívne testovaných žiakov a zároveň aj spolužiakov, ktorí boli v úzkom kontakte s pozitívnym. Žiaci v karanténe na základe tohto oznámenia sa môžu nechať po piatich dňoch otestovať PCR testom, na ktorý ich musia rodičia prihlásiť cez stránku www.korona.gov.sk . Ak výsledok bude negatívny, títo žiaci môžu nastúpiť na prezenčné vzdelávanie po siedmich dňoch karantény. V tomto prípade sú PCR testy bezplatné!

            Upozorňujeme rodičov, že môžu ospravedlniť svoje dieťa maximálne na päť po sebe idúcich pracovných dní. V opačnom prípade musia predložiť potvrdenie od detského lekára, že dieťa je spôsobilé pokračovať v prezenčnej forme vzdelávania. Škola na konci mesiaca zasiela Sociálnej poisťovni údaje o neprítomnosti žiakov v škole, avšak len tých, ktorí sa preukážu lekárskym potvrdením.

            Prosíme rodičov, aby v dnešnej dobe pozornejšie sledovali svoje deti a neposielali ich do školy už pri najmenších náznakoch respiračných ochorení. Chránite tak seba,chránite tak ostatných žiakov ale aj nás, zamestnancov.

        • Ďalší výdaj samotestov
          • Ďalší výdaj samotestov

          • Vážení rodičia, od 4.11.2021 si môžete vyzdvihnúť ďalších 5 ks samotestov pri vrátnici školy. Testy sa vydávajú iba rodičom, ktorí o to prejavili záujem a nahlásili to triednemu učiteľovi. Prevziať si ich môžete osobne v pracovných dňoch od 8:00 hod. do 15:00 hod.

        • Oslava Medzinárodného dňa školských knižníc
          • Oslava Medzinárodného dňa školských knižníc

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorý si každoročne pripomíname štvrtý októbrový pondelok, sme v našej škole zorganizovali aktivity v súlade s tohtoročnou témou podujatia „Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“.

            Podujatia sa v pondelok, 25. októbra 2021, zúčastnili všetci žiaci prvého a druhého stupňa. Učitelia si pre žiakov pripravili zaujímavé aktivity súvisiace s knižnicou, čítaním a zážitkovým vyučovaním. Žiaci sa hravou a netradičnou formou učili slovenský jazyk, literatúru, matematiku, anglický jazyk, nemecký jazyk, geografiu, dejepis atď. V spolupráci s vyučujúcimi pripravili žiaci aj  krásnu jesennú výzdobu a vytvorili tak príjemnú sprievodnú atmosféru.

            Svojou prítomnosťou nás poctila aj vzácna návšteva, významná historička, spisovateľka a autorka mnohých kníh pre deti a mládež, PhDr. Nora Baráthová. Niektoré knihy z jej tvorby sú súčasťou našej školskej knižnice. Uskutočnili sme besedu s pani spisovateľkou, ktorej súčasťou bolo aj predstavenie jej rozsiahlej tvorby. Významná kežmarská historička obohatila žiakov svojim pútavým rozprávaním o knihách a pospomínala si aj na svoje školské chvíle a rôzne zážitky, ktoré zažívala so svojimi rovesníkmi.

            Viacero tried v daný deň navštívilo školskú knižnicu, kde si žiaci čítali z vybraných kníh a následne pracovali s textom. Nešlo však len o rozvíjanie čitateľskej gramotnosti zážitkovou formou, ale aj o vypĺňanie pracovných listov, hľadanie indícií, riešenie kvízov a tajničiek, modelovanie 3D objektov Slnečnej sústavy, modelovanie sopiek, dramatizáciu textu. Žiaci pracovali v skupinách aj individuálne, riešili úlohy na stanoviskách, vytvárali si kostýmy, čelenky, hrali vedomostné hry, zážitkovou formou si precvičovali učivo, naučili sa nové pojmy, hrali bábkové divadlo v nemeckom jazyku. Zaujímavou aktivitou bola aj práca s ozobotmi, robotickými didaktickými hračkami, ktorých žiaci programovali pomocou farebných fixiek.

            Počas osláv Medzinárodného dňa školských knižníc sa žiaci dozvedeli, ako vzniká kniha, koľko ľudí sa na vzniku knihy podieľa, čítali si rozprávky aj encyklopédie, navrhovali a natáčali reklamy, diskutovali o zvykoch našich predkov a riešili zadané úlohy.

            Z reakcií žiakov usudzujeme, že toto podujatie bolo veľmi prínosné a efektívne, žiaci sa netradične učili rôzne predmety, boli naplnené nielen vzdelávacie, ale aj výchovné a psychomotorické ciele pri plnení zaujímavých výziev, indícií a zadaní. Učitelia aj žiaci prežili tento výnimočný deň naplno, hravou formou získali množstvo nových informácií, naučili sa nové pojmy, učivo, no predovšetkým zistili, že učenie sa nie je len o memorovaní a písomkách, ale aj o zábave, hre, spolupráci a vzájomnej tolerancii. Zo zážitkového dňa si odnášajú nové poznatky, pocity a hlavne uistenie sa, že knihy nie sú na príťaž, ale otvárajú nám nové svety, nové možnosti, s ktorými sa môžeme stretnúť prostredníctvom zážitkov. Veríme, že tieto skutočnosti posilnia v žiakoch záujem o knihy, o čítanie a rozvíjanie krásnej nekonečnej detskej fantázie.

        • JESEŇ
          • JESEŇ

          • Opadalo žlté lístie,
            ľahlo si, že bude spať.
            Milý vetrík ponúkol sa,
            že ho bude kolísať.
            Najprv zľahka šuští,
            potom zrazu inú spustí:
            „Poďte, deti, tancovať.“

            K jesennej výzdobe neodmysliteľne patria šarkany, strašidlá, plody zeme, a preto sme aj my v podobnom duchu vyzdobili našu školu. Strašidlá, mačky, netopiere a tekvice sú súčasťou slávenia Halloweenu, ktorý je pôvodne keltský sviatok, avšak oslavujú ho ľudia takmer na celom svete. Každý rok sa oslavuje 31. októbra, deň pred kresťanskou slávnosťou všetkých svätých.

            Názov Halloween je skratkou spojenia All Hallows ‚Eve , ktorým sa v staroangličtine označoval predvečer dňa všetkých svätých. Ľudia si ten deň pripomínajú na svojich zosnulých predkov. Prvé zmienky o sviatku siahajú približne do roku 1745. História siaha k slávnostiam Samhain, kedy škótski Kelti oslavovali koniec žatvy a príchod zimy.

        • Svetový deň stromu
          • Svetový deň stromu

          • Svetový deň stromu pripadá na 20. októbra. Naša škola si tento významný deň pripomenula v spolupráci so Správou TANAPu vo Svite dňa 19.10.2021.

            Zaujímavosti o stromoch, ktoré rastú u nás, a vo svete v rámci besedy priblížila žiakom pracovníčka environmentálnej výchovy pani Martina Proháczková.

            Žiaci si vypočuli rozprávku o tom, Ako deduško Smrek prežil svoj život v lone krásnej prírody. Záverom hodiny žiaci vypracovali k tejto rozprávke pracovné listy, v ktorých si overili, či čítali rozprávku s porozumením.

            Týmto dňom veríme, že vybudujeme u detí pozitívny vzťah k prírode a jej ochrane.

        •  Oznam o zrušení obeda
          •  Oznam o zrušení obeda

          • Vážení rodičia, žiaci a stravníci školskej jedálne. Dňa 27.10.2021  (streda) nebude v prevádzke školská jedáleň z dôvodu rozhodnutia vedenia ZŠ Nižná brána, ktorá nám zabezpečuje prípravu a výdaj jedál. Z uvedeného dôvodu sa krátia vyučovacie hodiny tak, že 6. vyučovacia hodina končí o 12:20 hod., 7. vyučovacia hodina odpadá. Prosíme rodičov detí, ktorí navštevujú ŠKD, aby ich v uvedený deň vyzdvihli skôr zo školského klubu, resp. zabezpečili pre nich dostatočnú stravu v priebehu dňa.

        • Svetový deň ochrany zvierat
          • Svetový deň ochrany zvierat

          • Tento deň bol ustanovený za Svetový deň zvierat - World Animal Day (WAD) - na Európskej konferencii ekológie vo Florencii v roku 1931. WAD mal spočiatku upozorniť na kritickú a neutešenú situáciu ohrozených druhov živočíchov. Až neskôr sa začal vzťahovať na všetky druhy zvierat bez rozdielu. Tak isto sa začal pripomínať v čoraz väčšom rozsahu po celom svete dňa 4. októbra.

            Správa Tatranského národného parku vo Svite pripravila pre žiakov besedy dňa 7.10.2021 na ZŠ Grundschule v Kežmarku . Žiaci prvých a druhých ročníkov si pozreli k tomuto významnému dňu powerpointové prezentácie. Jednou z nich bola aj prezentácia o rôznych živočíchoch žijúcich v Tatranskom národnom parku. So žiakmi besedovala pracovníčka Správy TANAPu pre environmentálnu výchovu pani Martina Proháczková.

    • Kontakty

      • Základná škola - Grundschule, Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok
      • riaditeľ školy +421 52 4523983 zástupkyne riaditeľa +421 52 4468641 ekonomické oddelenie +421 52 4468640 zborovňa 1.-4.ročník +421 52 4523983 odhlasovanie z obedov - Andrea Ilavská 0908 745 161, mailom: jedalen@grundschule.sk číslo účtu - Školský klub detí: SK78 1111 0000 0066 1910 1005 číslo účtu - Školská jedáleň: SK15 1111 0000 0066 1910 1072 e-mail: riaditel@grundschule.sk, zastupca@grundschule.sk
      • Hradné námestie 38, 060 01 Kežmarok Kežmarok Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje